Tokyo Disneyland

09-10-2019
Ik ben geen uitgesproken Disney fan maar de parken zijn altijd wel goed verzorgd. Tokyo Disney Resort moet de mooiste zijn van allemaal dus ik ben heel benieuwd naar de beide parken. Vandaag bezoeken we eerst het Disneyland park, morgen gaan we naar DisneySea en overmorgen mogen we dan hoppen tussen de twee parken.

Er wordt een redelijke drukte voorspeld dus we willen niet al te laat aankomen. 3 dagen van 8 uur tot 22 uur in Disney lijkt mij heel zwaar dus we vertrekken iets later. Uiteindelijk komen we alsnog 10 over 8 aan bij de poorten van Disneyland en blijkt het park pas om 9 uur open te gaan. We zijn echter niet alleen. Er staan al duizenden mensen keurig in rijtjes opgesteld, de een nog uitbundiger verkleed dan de ander.

Bijna 10 minuten voor 9 uur worden we al binnen gelaten en lopen we richting het kasteel, dat net als een aantal andere attracties in onderhoud is en door steigers en een lelijke kraan wordt ontsierd. De doorgang naar de andere themagebieden is nog gesperd. Wel handig om dit zo te regelen want de eerste bezoekers zijn dan al aan de ingang verwerkt.

We pakken eerst een fastpass voor Big Thunder Mountain (#1313). De wachtrij is weliswaar nog niet lang maar dat zal ook bij de meeste andere attracties nog zo zijn. We lopen een klein stukje door naar Splash Mountain waar we inderdaad vrij vlot door de rij gaan. Ik kan me niet alle details van de versie in Florida herinneren maar deze lijkt er erg veel op, behalve dan dat Broer Konijn en Meneer Beer hier Japans spreken. Opvallend dat de bordjes, zoals 'To The Laughing Place', wel weer in het Engels zijn gemaakt.

Wel helemaal anders dan wat we kennen is de Haunted Mansion. De ruimtes waar we doorheen gaan zijn nog wel herkenbaar maar de hele attractie is omgezet naar Tim Burton's Nightmare Before Christmas thema. Het blijkt dat ze dit hier ieder jaar voor een aantal maanden omzetten, wat een geweldige hoeveelheid werk moet zijn steeds. Het pakt erg leuk uit en het is weer eens iets anders dan de bekende scenes.

Dan is het tijd voor Big Thunder Mountain met de fastpass. De rit is heel anders dan die in Parijs en maakt ook een bak minder herrie. De trein mist misschien wat snelheid maar is daardoor ook niet onplezierig ruw terwijl het toch de out-of-control beleving van een mine train geeft. Prima achtbaan.

Waar we precies fastpassen voor hebben gebruikt en waar niet zou ik niet meer durven zeggen. We hebben redelijk goed gebruik kunnen maken van de passen in ieder geval. Je kunt altijd maar 1 fastpass tegelijk hebben dus als je er eentje pakt die pas uren later te gebruiken is dan kun je in de tussentijd ook geen andere nemen. Het is dus even goed bedenken waar je voor in de rij gaat staan en waarvoor je een fastpass gebruikt.

Star Tours ziet er exact hetzelfde uit als die in Parijs, en ook de film is identiek. Best aardig maar niet mijn favoriete soort atttactie.

Ook It's a Small World lijkt erg veel op de andere versies die ik eerder heb gedaan. Er zijn wel wat verschillen in de uitbeelding van de verschillende landen maar in grote lijnen komt het wel bekend voor. Met natuurlijk hetzelfde muziekje dat nog uren blijft hangen.

We maken een uitstapje naar Tomorrowland waar we voor Space Mountain (#1314) een fastpass hebben. De Space Mountain lijken in alle Disney parken heel anders te zijn. Deze lijkt nog het meeste op die van Anaheim met de glinsterende sterren waar we doorheen razen. De lifthill bestaat uit 3 delen, waardoor je niet precies weet wanneer je op de top bent. Ik vind dit een betere oplossing dan halverwege de baan nog een keer een tweede of derde lifthill te hebben.

Er zijn vrij veel parades hier en de mensen gaan al ruim van tevoren een plekje zoeken. Je kunt bijna zeggen dat er of een parade aan de gang is, of er zit er eentje aan te komen.

Terug in Fantasyland is het opvallend rustig bij de darkrides, waar ze er een heleboel op rij hebben. Vergeleken met de achtbanen is de wachttijd te verwaarlozen. Bij Pinnochio's Daring Journey snap ik hoe dat kan. Het karretje raast op hoge snelheid overal langs, op het lachwekkende af. Tijd om de scenes in je op te nemen is er niet en we staan al snel weer buiten. Voor kinderen lijkt me dit al helemaal niet te volgen.

De show van Mickey's Philharmagic staat op het punt te beginnen dus die pakken we ook even mee. Sommigen vinden hem saai maar zelf vind ik het erg vermakelijk. Niet zo geweldig als de Cinemagique die helaas uit de Studio's in Parijs is weggehaald maar toch leuk genoeg.

Ook Snow White's Adventures heeft er een aardig tempo in, al is het minder extreem als bij Pinnochio even hiervoor.

De derde en laatste achtbaan in dit park is de Gadget's Go Coaster (#1315), een rollerskater type achtbaan van Vekoma. Niet bijzonder spannend al denken sommige japanners daar toch heel anders over.

Nieuw voor mij is Roger Rabbit's Car Toon Spin. Er staat eenzelfde attractie in Disney California Adventure maar dat moet dan zijn gebouwd na de laatste keer dat ik daar was. De rit is hilarisch met ronddraaiende wagentjes die met een stuurtje aan boord te beinvloeden zijn.

We doen ook de Buzz Lightyear's Astro Blaster schietattractie, Pirates of the Caribbean en Monster Inc. In dit geval gaat het om een darkride waarbij we met zaklampen op helmen van de mensen moeten schijnen, die dan in beweging komen. Een beetje vage rit.

Voor het diner pakken we het fraai verlichte Crystal Palace buffetrestaurant in de buurt van het kasteel. We zijn ook hier niet de enige. Het helpt wel dat we het geen probleem vinden om aan de achterzijde een tafeltje in de buitenlucht te nemen. En het is er ook prima weer voor. Er is keuze genoeg, inclusief een ruime sortering dessertjes.

Als we naar buiten lopen is de Electrical Parade in voorbereiding en daar gaan we dan ook maar even voor zitten. De show is best indrukwekkend. Met de programmeerbare RGB leds is natuurlijk een hoop meer mogelijk dan zo'n 10 jaar geleden. Je moet alleen wel die mogelijkheden zien en benutten en dat doen ze goed bij Disney.

De verrassing van dit park is wat mij betreft Pooh's Honey Hunt. Anders dan de versies in Shanghai en Florida gaan we hier niet over vaste rails door het verhaal maar worden steeds 3 wagens tegelijk uitgestuurd die min of meer zelf hun weg door het parcours vinden. In een grote ruimte halverwege draaien we om elkaar heen en zijn er ook nog twee wagens met de figuren uit het verhaal van Pooh die rondrijden. Erg leuk gedaan en erg goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van dit systeem.

Als laatste pakken we Peter Pan's Flight mee die weer veel lijkt op de Parijze variant. Zelfs iets minder want op een of andere manier komt het niet heel overtuigend over.

Het was een mooie Disney dag. Ik ben heel benieuwd naar DisneySea morgen.