Universal Studios Japan

03-10-2019
Een van de parken waar ik al lang naar heb uitgekeken is Universal Studio's Japan. Het is een beetje een mix van de originele Universal attracties die in Amerika al uit de parken zijn verdwenen en nieuwe toppers. Vandaag dus eens geen traplopen of reizen maar gewoon een volle dag in een groot attractiepark.

Omdat we niet precies weten hoe het gaat lopen staan we voor openingstijd al aan de poort om direct naar het Harry Potter themagebied door te lopen. Er was sprake van aparte tickets voor dit gebied maar dat blijkt in ieder geval vandaag niet het geval te zijn. Er is ook grote kans op regen voor een groot deel van de dag dus willen we zoveel mogelijk outdoor attracties doen nu het nog droog is.

Als we aankomen bij Flight of the Hippogriff (#1296), de Vekoma achtbaan van 2014, is het er nog extreem rustig. Het kost meer tijd om door de meandering heen te lopen dan we echt moeten wachten. De aankleding is dik in orde, zo goed als gelijk aan de versies in Florida en Los Angeles. De rit is ook net zo standaard.

Nu we hier toch zijn laten we het plan om te wachten met de indoor rides tijdelijk varen en gaan we toch meteen door naar de Harry Potter Ride, de derde die ik hiervan doe. Alles in de wachtrij is alleen in het Japans en in de ruimte waar Harry, Hermione en Ron op het balkon staan gebeurt niets. De rit zelf is wel weer geweldig. De stukken film zijn identiek aan die van de andere twee versies, het gedeelte met de dementors en de spinnen is wel een stukje langer en komt goed over. In dit park blijken ze geen beeldjes van de magical creatures te verkopen. Misschien maar goed ook want de koffer raakt al aardig vol.

Onderweg naar de volgende achtbaan komen we langs Dinosaur the Ride waar maar 10 minuten wachtrij blijkt te staan. De verleiding is te groot en de spullen gaan weer in een locker, die hier overal in het park bij attracties gratis zijn te gebruiken. De attractie is fraai uitgevoerd al reageren sommige animatronics wat laat en zie je ze dus vrij lang van tevoren stilstaan. De plons is niet te extreem nat.

Intussen is de rij bij Flying Dinosaur (#1297) opgelopen van 20 naar 45 minuten, nog steeds goed te doen. Jammer dat het grootste deel van de wachtrij geen thematisatie meer heeft. Security checks in Japanse parken zijn al vrij extreem, hier in Universal gaan ze nog een stapje verder. Er worden informatie kaarten uitgedeeld waarop in vele talen wordt gewaarschuwd voor intense bewegingen. Er mag ook niets in broekzakken achterblijven, nog geen papiertje. Draag je schoenen die enigszins los kunnen raken dan wordt er een elastiek omheen gedaan. Er worden mandjes uitgedeeld voor de kleine losse voorwerpen die in het station in een kast worden gezet. Diefstal van of uit de mandjes komt niet voor. Vlak voor het instappen moeten nogmaals de broekzakken naar buiten.

Flying Dinosaur is een B&M flying coaster zoals Acrobat in Nagashima Spa Land een paar dagen geleden, maar dan compleet anders uitgevoerd. De layout van de baan is uniek en een heel stuk prettiger. De eerste drop gaat flink steil omlaag en al snel volgt er een zero-g roll met direct daar achteraan een nogal intense loop op de rug. Als verrassing volgt er nog een tweede ruggelingse looping, een paar bochten en nog een kurketrekker element. Terug in het station zijn we het eens dat dit de meest intense flying coaster is die we allemaal gedaan hebben. Voor sommigen iets te intens. Wat mij betreft een topbaan.

Universal biedt nog een B&M achtbaan. Hollywood Dream: The Ride (#1298) is een zogenaamde hyper coaster, ook al is deze niet hoger dan 44 meter. 1 van de 4 treinen waarmee wordt gereden rijdt achterwaards en daarvoor is de wachttijd uiteraard een stuk langer. We gaan dus maar voor gewoon vooruit en daarvoor is het al zo goed als een uur aanschuiven.

Als we eenmaal zitten mogen we er allemaal weer aan de andere kant uit om met een metaaldetector te worden onderzocht. De controles gaan hier echt heel ver. Dan mogen we een keuze maken uit 5 songs die door de speakers van de stoel schallen. De rit zelf is aardig maar niet erg spektaculair. Er zit op een paar punten wel een airtime momentje.

Jaws is een van die attracties die is verdwenen uit het Florida park maar hier nog wel bestaat. Na weer een uur wachten varen we rond in Amity Village en worden we meermalen lastig gevallen door Jaws. Leuk gemaakt allemaal.

Het is al wel gaan regenen terwijl we stonden te wachten en nu we uitstappen stort het flink. Omdat het tegen lunchtijd loopt is schuilen in een restaurant een goed idee maar dat idee hebben meer bezoekers. Toch lukt het na enige tijd om een vierpersoons tafel voor ons zessen te bemachtigen.

Snoopy's Great Race (#1299) is een indoor achtbaan en nog in een leuk ingerichte Snoopy ruimte ook. Uiteraard bedoeld voor kinderen maar ik kan ook van de uitwerking van dit soort attracties genieten.

De volgende achtbaan is ook indoor en wel helemaal in het duister. Het schijnt dat Space Fantasy The Ride Stand By Me Doraemon 2 (#1300) normaliter wel licht- en geluidseffecten heeft maar voor Halloween staan deze uit waardoor het felle licht aan het einde best een schrikeffect geeft. De trein heeft 4 draaiende gondels. Niet heel hard spinnend maar genoeg draaiend in het donker om het extra desorienterend te maken.

Voordat we de echte wachtrij in gaan wordt nog een groepsfoto gemaakt. Deze achtbaan wordt mijn 1300e en op de foto heb ik mijn papier met 1300 erop al vast. Het is eigenlijk niet mogelijk om bij het in- of uitstappen nog een foto te maken. Als we terug het station in rijden geef ik snel mijn mobiel aan Rudy in de tegenovergelegen gondel en maken we snel nog een geslaagde foto.

Net als in Florida heeft deze Universal een Spiderman attractie met dezelfde film en ritverloop. Helaas is alles alleen in het Japans en dat maakt het net wat minder leuk.

Wat ik me van bijna 15 jaar geleden in Orlando herinnerde van Terminator 2 was dat een van de beste attracties van het park. Deze is alweer een tijdje weg en met hooggespannen verwachtingen stap ik de Japanse versie binnen. Ook hier is het jammer dat we niets kunnen verstaan. Misschien was ik 15 jaar terug nog niet zo verwend maar het valt een klein beetje tegen.

Tenslotte doen we nog Despicable Me met de minions. De film kennen we al maar de techniek van de simulator is compleet anders. Blijft een grappige simulator.

Nadat Andre, Wim en ik een pizza pakken in Universal City Walk gaan we in het donker het park nog eens terug in. We doen Hollywood Dream en Flying Dinosaur nog een tweede keer. Deze keer doen we de Hollywood Dream wel achteruit en dat geeft toch een heel andere ervaring.

Voordat we het park verlaten zoeken we nog even de zombies en andere prachtig verklede helloween figuren op. Er wordt een aardig spektakel van gemaakt.

Al met al een heerlijke dag Universal gehad, ondanks de regenbuien tussendoor en de drukte. Wat dat laatste betreft hadden we het nog veel slechter kunnen treffen. We hebben alles kunnen doen.