Plopsaland De Panne

18-08-2018
De afgelopen jaren is er weer het een en ander gebouwd in de Belgische attractieparken dus een rondje door België en het noorden van Frankrijk stond alweer een tijdje op de planning. Jasper was in een aantal van deze parken nog niet eerder geweest en zo werd na wat planwerk dit weekend uitgekozen voor een reeks bezoeken. Voor mij de eerste paar achtbanen van dit jaar.

Vroeg in de ochtend begint de reis naar Odijk. Het is de afgelopen weken al vrij rustig op de weg van en naar Utrecht maar op dit tijdstip op een zaterdag is de weg zo goed als verlaten. Een kwartier voor de afgesproken tijd kom ik dan ook al de straat van Jasper ingereden. De auto wordt bij het voorbij rijden al gezien maar vooral gehoord. Om 8 uur stap ik bij Jasper in de auto en rijden we in één ruk door naar Plopsaland De Panne, een rit van bijna 3 uur.

Bij aankomst is de parkeerplaats al behoorlijk goed gevuld. Het belooft, ondanks het twijfelachtige weer, een drukke dag te gaan worden in het park. We vergeten te kijken waar we de auto precies hebben achtergelaten. Dat wordt straks dus zoeken.

We lopen eerst naar het kasteel van koning Samson, waar een aantal grote attracties zoals Draak en de Boomstammetjes DinoSplash maar vooral ook de nieuwe houten achtbaan Heidi The Ride te vinden zijn. De Boomstammetjes slaan we over want het trekt niet zo om de rest van de dag met natte kleren rond te moeten lopen. Om erin te komen starten we met een rondje Draak. Al snel komen we tot de ontdekking dat er inderdaad behoorlijke rijen bij de achtbanen staan. We hebben voldoende de tijd om de wachtrij en het station in het kasteel te bewonderen. Draak is een elektrisch aangedreven achtbaan en niet heel spannend maar toch een goed begin van de dag. En van het achtbaanjaar.

Dan is Heidi The Ride (#1073) aan de beurt. De achtbaan strekt uit langs de parkeerplaats bijna tot aan de ingang en is in een heel nieuw themagebied gebouwd, samen met de Dierenmolen en een aantal winkeltjes. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk wat het thema nu is. Het gaat over Zwitserland maar de connectie met Plopsa of Studio 100 ontgaat mij. Los daarvan is Heidi een prima achtbaan met korte millennium flyer treinen op de baan. Ondanks de beperkte hoogte van 22 meter is het een lekker vlot ritje over een goed uitgedachte layout zonder saaie stukken. Van ruwheid is geen sprake. Als er geen rij van meer dan een half uur zou staan dan zouden we zeker opnieuw hebben aangeschoven.

Het loopt alweer tegen lunchtijd maar we zien alleen maar fastfood zaken. Dan komen we Rollerskater K3 Roller Skater tegen en die ziet er vrij rustig uit dus pakken we die ook meteen nog maar even mee. Direct daarna zijn we bij Viktor's Race #LikeMe Coaster en ook daar pakken we snel nog even een rondje mee. Het is wat onduidelijk of dit nu een nieuwe achtbaan is of een sterk aangepaste Dongo's Race. Het blijkt uiteindelijk toch het laatste te zijn.

Dan moet er echt iets gegeten worden en wordt het toch een Bicky kipburger menu bij Wizzy's Fornuis. De aankleding van de eettent is in ieder geval erg leuk gedaan met een reusachtige tafel en stoel waaronder gegeten kan worden en het restaurant zelf is een gigantisch fornuis. Voor die aankleding moet wel betaald worden want goedkoop is het allemaal niet. Helaas is het wespenseizoen dit jaar ook vroeg begonnen wat vooral in de buurt van eten en vuilnisbakken duidelijk wordt.

Snel door naar Wickieland, een erg mooi stukje park met o.a. de ruim opgezette Wickie The Battle. We hadden beter hier iets kunnen gaan eten want Panos Halvar's Sandwich biedt een goed uitziend assortiment aan gezonder voedsel. We gaan in de rij voor Grote Golf, bijna een achtbaan, maar na 10 minuten rekenen we uit dat dit zeker een uur zal gaan duren en dat wordt ons een beetje te gek. Ook de wachtruimte van het Bos van Plop staat zo goed als vol en ook deze slaan we dus over.

Bij Supersplash is het beter te overzien. Deze 'achtbaan' bestaat alleen uit een vertikale lift in een dichte toren en dan een vrij steile afdaling, een kleine heuvel en dan plonst de boot in het water, om met een sukkelvaartje weer terug naar het station te dobberen.

We houden ons hart vast voor de wachtrij bij Anubis The Ride maar we lopen zo door het hele huis Anubis door tot aan de trap naar het station. Merkwaardig genoeg is het hier totaal niet druk. Er wordt ook lekker doorgewerkt om de mensen snel in- en uit te laten stappen. Minder is het dat Jasper zijn bril moet achterlaten. Ook met een koord aan de bril mag deze absoluut niet mee. De rit is nog steeds erg tof, direct na het verlaten van het station volgt een lancering naar 90 km/u en wordt de baan op een lekker tempo afgelegd. Omdat het toch niet druk is gaan we meteen voor een tweede ronde, deze keer bewust gekozen voor de voorste rij. Anubis is de beste achtbaan van het park maar haalt het niet bij zijn grotere broeders Karacho in Erlebnispark Tripsdrill of Junker in PowerPark.

Als groot liefhebber kan Jasper de churros niet weerstaan en zelf ben ik wel aan een bats koffie toe. Daarna begeven we ons rond 3 uur weer naar de uitgang. Het is even zoeken naar de auto maar dan zijn we op weg naar Bellewaerde.


Daar zijn we weer. Aan de ingang is niets veranderd sinds twee jaar geleden.


Dit gebied is nieuw. Overtuigend gemaakt maar de link naar Studio 100 is mij niet helder.


Thematisatie in het station van Heidi The Ride.


Mooie achtbaan, mooie rit.


Ook nieuw hier is deze Dierenmolen.


Viktor\'s Race is niet nieuw maar heeft wel een enorme gedaantewisseling ondergaan.


Het mooiste gebied van dit park vind ik Wickieland.


Bellewaerde Park

18-08-2018
Van Plopsaland naar Bellewaerde is ongeveer drie kwartier rijden en we komen dan ook rond half 4 aan bij het park. Vanavond is Bellewaerde extra lang geopend en dus hebben we ruim voldoende de tijd om het park (opnieuw) te ontdekken.

De parkeerplaats A is helemaal vol en ook parkeerplaats C, aan de achterkant van het park staat al behoorlijk gevuld. Het is ook hier druk in het park. We hebben niet geleerd van de zoektocht een uurtje geleden en slaan weer niet op waar de auto wordt achtergelaten.

Bij binnenkomst via de achterdeur komen we in het themagebied Mexico. Hier is 5 jaar geleden de darkride Los Piratas omgetoverd in een achtbaan van Zierer. Het is flink druk in de wachtrij, zeker 45 minuten aanschuiven maar we blijven in ieder geval redelijk bewegen. Huracan (#1074) blijkt echter nog steeds als darkride te beginnen met een reeks aardige scenes met water- en lichteffecten. Via de lifthill komen we uiteindelijk in de buitenlucht terecht, om na een rechterbocht en een drop direct weer terug het gebouw in te keren. Na een vermakelijk stukje bochtenwerk in het donker eindigt de rit weer met een kleine lichtshow en komen we terug het station binnen. Leuk baantje.

Tegenover Huracan staat El Volador, 's werelds eerste Topple Tower attractie uit 2005. Ik ben nooit eerder in een Topple Tower geweest en omdat dit soort attracties alweer snel in aantal aan het afnemen is, lijkt dit me een goed moment om deze mee te pakken. Een Topple Tower is een wat merkwaardige constructie waarbij een cirkel van 40 stoelen langs een 18 meter hoge paal omhoog gaat en ronddraait. Dan komt de paal los en gaat heen en weer schommelen. Het geheel werkt goed op de lachspieren.

Bij de Boomerang wordt het pas serieus druk. De wachtrij staat voor twee derde gevuld. Het is fascinerend dat het steeds de boomerang achtbanen en zogenaamde SLC's (suspended looping coasters) van Vekoma zijn die het meest populair zijn. Voor ons als liefhebbers zijn het vaak nogal ruwe, soms pijnlijke banen en er zit geen enkele variatie in. Maar voor de parken zal het toch een goede investering zijn als het publiek er dol op is. Bij deze Boomerang is onderaan de loop een metalen stellage aan de track gemonteerd die enorm rammelt, al lang voordat de trein de looping heeft bereikt. Toch rammelt het tijdens de rit zelf niet extreem meer dan normaal voor deze banen.

Ook de Keverbaan is in trek, zij het dan bij het jongere publiek. We schuiven een half uurtje aan voor deze grote Tivoli van Zierer, vergelijkbaar met Viktor's Race van enkele uren geleden.

We lopen het Far West gedeelte door naar de andere kant van het park en komen door het gedeelte met de grote roofdieren. Hoewel het niet heel warm is vandaag vind één van de tijgers het kennelijk prettig om ondergedompeld in het water te liggen.

Houdini's Magische Huis ken ik nog wel van mijn eerste bezoek aan Bellewaerde, alweer 16 jaar geleden. Houdini en een Madhouse zoals Villa Volta in De Efteling met een heel aardige voorshow, bijna beter dan de rit zelf. Het is ook lastig om deze attractie onderscheidend te maken. Wat dat betreft is Défi de César in Parc Astérix daar tot nu toe het beste in geslaagd.

Vorig jaar heeft Bellewaerde flink geïnvesteerd in een grote nieuwe attractie. Er is een dubbel uitgevoerde rodelbaan van Wiegand aangekocht. Vaak tref je rodelbanen aan tegen een berghelling maar bij gebrek daarin in dit park is Dawson Duel op hoge supports gebouwd. Daardoor ziet deze baan er nog indrukwekkender uit. Bij de ingang van Dawson Duel staat een wachttijd van 55 minuten aangegeven. Tijdens de wandeling naar het 25 meter hoger gelegen station blijkt dit iets overdreven te zijn maar het is inderdaad wel een goed bezochte attractie. Vlak voor het station moet de keuze voor links of rechts worden gemaakt. Jasper kiest links en ik ga voor rechts.
De afdaling gaat behoorlijk vlot. Met zo'n 40 km/u wordt het parcours van 450 meter lengte afgelegd. Er zitten geen remmen op deze wagens.

Hoewel het park nog een paar uur open zal blijven beginnen we trek te krijgen en we overleggen even of we zin hebben om in het park te gaan eten. Mede omdat het nogal druk is lijkt een normaal restaurant onderweg naar het hotel een aantrekkelijker keuze. Er zijn nog voldoende andere attracties in het park die de moeite waard zijn, zoals de Bengal Rapid River, maar we hebben het voor vandaag wel weer even gezien.

En dus gaan we weer op zoek naar de auto en rijden dan naar het centrum van Ieper. Aan de buitenkant van het oude stadsdeel treffen we al wat eetgelegenheden maar zonder parkeerplek. We eindigen vlakbij de Grote Markt waar dan weer wat duurdere restaurants zijn gevestigd. Uiteindelijk vinden we bij Captain Cook plek en gaan allebei voor een vlaams stoofpotje.

Het hotel ligt in oude centrum van Omer en is wel ok. De kamer is niet enorm groot en nogal warm. Met het raam open komen er eerst nog behoorlijk wat stadse geluiden binnen maar uiteindelijk heb ik redelijk geslapen. Jasper gaat in het holst van de nacht nog op zoek naar asperine maar daar heb ik niets meer van meegekregen.


Binnenkomst bij ingang C.


85% of meer van Huracan is in het gebouw gelegen.


Je kunt wel zeggen dat het er vrij druk is.


Het station van Huracan in Maya sfeer.


Af en toe komt er een trein naar buiten en meteen weer naar binnen.


Een aparte attractie zo\'n Topple Tower. Om te zien maar ook om mee te maken.


Ook bij de Boomerang een gezellige bedrijvigheid.
Keverbaantje.


De bootjesvaart Jungle Mission (voorheen Voodoo River) heeft een ander thema gekregen.


Aan Houdini\'s Magische Huis is niets veranderd. Leuke attractie maar niet uniek.


De nieuwste aanwinst van Bellewaerde trekt een hoop volk. Dawson Duel is een leuke vlotte afdaling.


Vlakbij de Sint-Maartenskathedraal een prima restaurant gevonden.