Efteling

04-11-2016
Een week geleden stuurde ik een mail naar De Efteling waarin in vertelde dat ik mijn 1000e achtbaan wilde gaan doen en daarvoor Baron 1898 had bewaard, als sinds de opening in juli vorig jaar. Hoe vaak mij het afgelopen jaar is gevraagd of ik al in Baron was geweest is al niet meer te tellen. Ik vroeg De Efteling of het voor hen nog leuk zou zijn om daar iets van aandacht aan te schenken. Dat zagen ze wel zitten ...

Woensdag werd ik dan ook gebeld door Mariëtte, de senior medewerkster communicatie & PR. Ze vond het fantastisch dat ik daar zelf aan dacht en het leek haar wel iets voor Hart van Nederland om een item van te maken. Dat is dan wel even schrikken. Jaren geleden zijn Hellen en ik wel vaker voor de camera geweest en zodra er zo'n enorme lens op mij gericht staat gaat het spraakcentrum van mijn hersenen op tilt. Maar goed, het is wel leuk natuurlijk om met je hobby op nationale televisie te komen.

Ondertussen had Hellen ook al contact opgenomen met SBS6 en even later werd ik gebeld om een afspraak te maken wanneer dit dan zou gaan plaatsvinden. Deze vrijdag zou het weer meezitten en werd weinig drukte voorspeld dus een ideale dag.

Om 11 uur hadden we afgesproken in het kantoor van Raveleijn. De hele week heb ik enorme vertragingen op de weg naar Utrecht maar vandaag gaat het heel vloeiend en zijn we zelfs een half uur te vroeg. We kunnen parkeren op de personeelsparkeerplaats en worden dan warm ontvangen. Even later komt Mariëtte even gedag zeggen. Ze zal zelf niet meegaan het park in maar Marielle gaat ons verder meenemen. Even later komen ook Ewout en Lana van Hart van Nederland aan. We bespreken even hoe het filmen aangepakt gaat worden en dan gaan we per golfkar het park door. Mariëtte besluit toch ook maar even mee te gaan :)

Een stuk voor Baron stappen Hellen en ik af, neemt Ewout de camera op de schouder en wandelen we achter een langzaam rijdend golfkarretje aan. Het interview is begonnen en het gaat me niet eens zo slecht af. Ondertussen komt de achtbaan in beeld en die ziet er toch serieus goed uit hoor. Bij de baan aangekomen moet er natuurlijk meer worden gefilmd en Mariëtte maakt foto's voor de facebook pagina van De Efteling. Het is een leuk groepje zo en het is meer gezellig kletsen over de hobby dan dat het heel erg als interview overkomt. Enthousiast vertel ik dat Baron een divecoaster is van B&M en dat we de Efteling wel dankbaar mogen zijn dat ze zo'n kwaliteitsachtbaan naar Nederland hebben gehaald. Ik zie Mariëtte en Mariëlle glunderen achter de camaraploeg.

We filmen het in ontvangst nemen van de tickets in de wachtrij van Baron 1898 (#1000) en stappen dan meteen de rij weer uit om even later via de uitgang het station in te lopen. Als de trein binnenkomt wordt er even een GoPro gemonteerd voor de tweede rij zodat Hellen en ik ook tijdens de rit gefilmd worden. De spanning wordt zo toch wel een beetje opgebouwd. Dan is er een technisch probleem met de beugels van de achterste rij. Na een paar pogingen om dit ter plekke te herstellen wordt besloten dat de trein wordt gewisseld. Dus de GoPro weer losgemaakt en op de volgende trein weer vastgezet. Nog even een stukje filmen en dan kunnen we eindelijk vertrekken.

Vlak na het station is nog een stukje voorshow met de Witte Wieven en dan gaan we de lifthill op. Bovenaan de 37,5 meter hoge drop blijft de trein een paar seconden hangen om de spanning op te bouwen ... en dan schieten we naar beneden en met 90 km/h de grond in. Met een grote mistwolk komen we de tunnel weer uit en voordat we het in de gaten hebben hangen we alweer in de eerste loop. Dan volgen nog een heerlijk soepele zero-g roll, een helix en een mooi airtime heuveltje. Wat is Baron een heerlijk soepel baantje en met een brede smile komen we terug het station binnen, met de filmcamera weer in de aanslag. Helemaal blij mag ik meteen verslag geven.

Dan gaan we nog een rondje op dezelfde plek en worden we vanaf de grond gefilmd. Armen in de lucht en daar gaan we weer! Nog een paar shots op de grond en dan gaan we afronden. Wat een ontzettend leuke ontvangst van De Efteling hebben we mogen meemaken zeg en wat leuk om te zien dat het park ook zo enthousiast is dat we voor de Baron hebben gekozen als 1000e achtbaan. Mariëtte is er ook de hele tijd nog bij gebleven.

Als de ploeg is vertrokken gaan we meteen nog een keer Baron in, nu voor het eerste via de reguliere ingang, en krijgen dan ook de voorshows voor het eerst te zien. Erg mooi gedaan ook weer. De Efteling zet toch altijd een compleet geheel neer: goede attracties, intrigerend verhaal er omheen en een mooie aankleding die erbij hoort. Deze keer hebben we voor de voorste rij gekozen en dat is nog een stukje extremer dan op de andere rijen. Lekker hoor!

We krijgen zelfs nog een lunch aangeboden in ’t Wapen van Raveleijn en daar maken we dankbaar gebruik van. Goed bourgondisch eten hier in een mooi restaurant in stijl van de naastgelegen show. Net als we klaar zijn met de lunch kunnen we de show met paarden ook nog mooi even meepakken.

Dan door naar Droomvlucht, vlak naast Raveleijn en een paar dagen geleden nog kort onderhoud gekregen. Er is zo goed als geen wachtrij en na 5 minuten kunnen we al instappen. Dat is in de zomer weleens anders geweest. De rit blijft betoverend mooi, ook na de vele ritjes die we hier al gedaan hebben. Ook bij Carnaval Festival is het ongekend rustig en zelfs bij Vogel Rok kan ik in één keer doorlopen tot aan de poortjes en kan de volgende rit al mee. Zo gaat het lekker vlot.

We lopen nog een rondje en ik wil graag Joris en de Draak nog even meepikken. Hier staat al iets meer volk maar het is nog steeds goed te doen. Joris en de Draak - Vuur is ook echt een geweldig goede achtbaan. Fijne snelheid en lekker bochtenwerk. We verliezen nipt van Water.

Voor Vliegende Hollander is het net iets te koud maar als we langs Baron komen dan kan ik nog een laatste rondje niet weerstaan.

Geweldig bedankt Efteling voor deze dag. Zo leuk dat het park niet alleen bezig is met omzet maken maar ook de ruimte geeft aan feestjes als deze. We hebben afgesproken dat ik mijn 2000e achtbaan ook in De Efteling zal doen. Ik ben dus benieuwd welke nieuwe achtbaan er over 15 jaar zal worden neergezet :)

Ondertussen heeft het stukje op facebook van De Efteling 5.000 likes en 150 comments gekregen. Een hoop leuke reacties. Zo voel ik me toch heel even een bekende Nederlander :)


In het Raveleijn kantoor staat een fraai afgewerkte maquette van Baron 1898. Ik heb er meteen zin in.


Per golfkar op het doel af. Met een cameraploeg achterop trekken we wel wat aandacht.


Poseren voor de facebook pagina van De Efteling levert een paarduizend likes op.


De ingang van de rijksmijn van de Baron.


Zo'n vertikale drop is van alle kanten indrukwekkend om te zien.


Nummer 1000 is een feit. Ik kon me geen betere achtbaan wensen voor deze mijlpaal.


37.5 meter naar beneden.
Schitterende poort naar Raveleijn.


We hebben ons de lunch goed laten smaken hoor.


Leuke show met veel actie en paardenspektakel.


Dwagon ...


We kunnen ook deze keer Carnaval Festival niet overslaan.


Nog één keertje Baron dan vandaag.
De bouw van Symbolica, de nieuwste attractie van De Efteling, schiet al goed op.


Enorm bedankt voor de gastvrijheid Efteling, en tot de volgende keer.