Kinderstad Heerlen

29-10-2016
In de aanloop naar de 1000e achtbaan wordt het steeds lastiger om nog kandidaten in de buurt van huis te vinden. Deze zaterdag maak ik dus een behoorlijk aantal kilometers en zit ik vrij vroeg in de ochtend al in de auto richting zuid Limburg. In Heerlen bevindt zich namelijk Kinderstad Heerlen en daar vinden we een achtbaan met de naam Achtbaan.

Zo'n twee uurtjes na vertrek rijd ik dan het vrijwel lege parkeerterrein op van Kinderstad. De ingang ziet er vrij bescheiden uit en doet op het eerste gezicht niet vermoeden hoe groot de hal is die daarachter schuil gaat. Als ik alleen naar binnen loop is het meisje achter de kassa in verwarring. Is de rest van mijn groep dan al binnen? Waarvoor komt u dan? Wat wilt u dan bij de Achtbaan? Uiteindelijk wordt de bazin even gebeld en mag ik voor halve prijs naar binnen.

Kinderstad Heerlen is één hele lange hal, enigszins vergelijkbaar met Toverland maar dan iets minder aangekleed. Je zou verwachten dat er veel kleine attracties te vinden zijn maar men heeft gekozen voor een paar flinke rides. Het eerste deel van de hal wordt gevuld met een enorm springkussen en een caroussel. Daarachter is een ruimte met tafels en stoelen waar gegeten en gedronken kan worden. Dan volgen de grote botsauto's, een kleine boomstammenbaan, de kleine botsauto's en helemaal achterin de hal staat een glijbaan en de Achtbaan.

De vorige Achtbaan uit dit overdekte park is in 2013 overkomen naar Oud Valkeveen, waar ik een paar weken geleden op bezoek was. De Achtbaan (#998) die daarvoor in de plaats is gekomen is een paar maatjes groter en interessanter qua layout. De 135 meter lange track is van de Italiaanse Preston & Barbieri en geeft een heel behoorlijke rit weg. Voor een parkje als dit een attractie om best trots op te zijn.

Na het maken van wat foto's begeef ik me weer naar de uitgang om op weg te gaan naar het volgende park.


De ingang is wel heel erg simpel. Het mag van buiten en van binnen wel wat uitbundiger.


Het is bijzonder rustig in de hal. Ik schat dat er 30 mensen binnen zijn.


Een forse en fraai verlichte draaimolen.


Ook deze botsauto's nemen een flink stuk ruimte in beslag. De attracties zijn niet op elkaar gepropt en zo blijft het overzichtelijk.


Naast de achtbaan staat een grote glijbaan.


De Achtbaan misstaat helemaal niet in deze hal.
Hopelijk gaan ze nog lang plezier houden van deze achtbaan.


Zelfs een kleine boomstammenbaan ontbreekt hier niet.


Ook voor de kleinere kinderen zijn er botswagens.


Kinderstad Heerlen heeft een kleine arcade. Geen flipperkast helaas.


Bobbejaanland

29-10-2016
Een uurtje later kom ik aan bij Bobbejaanland. Zo extreem rustig als het was bij Kinderstad, zo druk is het hier. Voor een parkeerplaatsje wordt ik langs het hele park geleid naar een grasveld aan de achterkant en moet ik dus terug om het park heen lopen naar de ingang. Het is een weekend, het is niet koud en Bobbejaanland pakt flink uit met de Halloween spookhuizen. Ik had geen idee maar de zogenaamde nocturnes van dit park zijn goed bekend onder de liefhebbers en trekken een hoop publiek.

Bij binnenkomst sla ik rechts af, op weg naar de nieuwste achtbaan van het park. Relatief nieuw dan want Dizz Naga Bay (#999) is alweer 5 jaar geleden hier geopend. Het betreft een spinning coaster van Maurer, vergelijkbaar met o.a. Winja's Fear en Winja's Force van Phantasialand, Salama van Linnanmäki of Laff Trakk van Hersheypark, die ik allemaal vrij recent heb bezocht.

Dizz is 430 meter lang, 17 meter hoog en heeft een interessante layout. De wachtrij is overvol maar het loopt gelukkig redelijk vlot door en een half uurtje later kan ik plaatsnemen. Er zitten leuke drops en vlotte bochten in de track maar draaien doen de treintjes helaas totaal niet. Niet alleen bij mijn rit maar ook de andere treintjes die voorbij komen zie ik nauwelijks ronddraaien.

Er moet inmiddels wel iets gegeten gaan worden en ik loop een stukje verder het park in, in de richting van het grote gebouw. Daar bevindt zich inderdaad een fastfood restaurant maar voordat ik het in de gaten heb sta ik in de rij voor Revolution. Deze indoor achtbaan is onlangs voorzien van VR-brilletjes en gaat sindsdien als Mount Mara Revolution door het leven. De rij voor Mount Mara is aanzienlijk, met een splitsing voor de voor- en achterkant van de trein. Ik kies voor de achterkant en schuif zo'n anderhalf uur aan. Eenmaal op het station ontdek ik mijn vergissing: alleen aan de voorkant van de trein zijn de VR-brillen beschikbaar. Het wordt dus alsnog een normaal ritje Revolution. Toch blijft het een leuke achtbaan die onderweg steeds meer snelheid opbouwd.

Ik voel er weinig voor om nog een keer in de rij te gaan staan voor de VR-variant. De borden geven inmiddels een wachttijd van 120 minuten aan. En ik moet nog steeds lunchen. Dan maar een hamburgermenu genomen die me prima smaakt. Het is alleen niet heel ontspannen eten met voortdurend mensen die langs het tafeltje heen en weer lopen.

Weer buiten loop ik tegen King Kong aan, een merkwaardige attractie waarbij King Kong een wagen met inzittenden 12 meter boven de grond tilt en dan gaat schudden. In de rook van de Halloween theming is het wel een erg mooi gezicht.

Inmiddels zijn de rijen voor de spookhuizen toegenomen tot echt extreme proporties. Er is geen einde aan te ontdekken. Helaas neemt de drukte voor de attracties ook nog steeds toe en zelfs een redelijk eenvoudige rit als Aztek Express stroomt over. Bij Dreamcatcher, wat een vrij unieke achtbaan is, zeker een uur wachten. Dan maar even een ritje Oki Doki, daar valt het nog mee en ben ik een kwartiertje later aan te beurt.

Ik besluit het qua attracties voor gezien te houden vandaag en maak alleen nog een rondje om foto's te maken. Dan neem ik weer afscheid van Bobbejaanland want het is nog een stukje rijden terug naar huis. Parkeren kost hier tegenwoordig 8 euro, ook als je een kwartier moet lopen naar het grasveldje waar de auto achtergelaten moet worden.


Bobbejaanland heeft behoorlijk zijn best gedaan om een Halloweensfeer neer te zetten. Dat levert veel volk op in het park.


Dizz staat hier alweer een tijdje maar is nieuw voor mij.


Nu is het weer even iets rustiger maar toen ik aansloot stond het tot buiten de hekken vol.


Helaas te weinig actie in deze achtbaan en dus een wat tamme rit.


Banana Battle is een indoor splash battle. De waterkanonnen zitten maar aan één kant zodat het publiek niet kan worden geraakt.


Ook hier op het plein voor het Revolution gebouw een goede ambiance.
King Kong is weer eens iets anders dan de gebruikelijke verzameling rides.


Zonder pardon wordt het boeltje hoog opgetild.


Dream Catcher is een suspended coaster, nu met volwassener treinen ten opzichte van de vliegtuigjes van voorheen.


Helaas ook hier een enorme rij wachtenden.


Oki Doki nog maar wel even meegepakt.


Leuke shooter deze El Paso Special.


De Bob Express is een elektrisch aangedreven achtbaan die een flink eind over het water raast.


Ook Typhoon overgeslagen deze keer.