Särkänniemi Amusement Park

07-07-2016
Deze ochtend hoeven we niet heel vroeg op te staan want we worden pas om 11 uur verwacht bij Särkänniemi. Het ontbijt wordt tot 10 uur geserveerd, niet in het hotel zelf maar een paar deuren verderop bij een broodjeszaak. Als ik om 9:40 wakker schrik is het dus nog even haast maken om op tijd een paar broodjes en een bakkie leut te bemachtigen. Gisterenavond heb ik nog even zitten typen op de laptop en toen daarop werd aangegeven dat het kwart voor één was besefte ik me ineens dat de Finse tijd inmiddels kwart voor twee bedroeg.

Na het inpakken van de koffers en alles weer te hebben ingeladen ze de bus zet ons keurig op tijd af ín het attractiepark, waar we alweer warm worden onthaald. We beginnen de dag met een half uurtje ERT op de grootste achtbaan van het park, Tornado. Omdat ik in de bus de meeste vragen goed had beantwoord bij een quiz over de betekenis van een aantal Finse woorden, mocht ik de eerste rit voorin plaatsnemen.

Het weer zit nog niet echt mee en zodra de trein de lifthill omhoog wordt getrokken stroomt het water naar beneden. Tornado (#973) blijkt gelukkig een erg prettige inverted achtbaan van Intamin. De eerste looping en het daarop volgende boomerang element worden zeer soepel doorlopen. Met de Rollercoaster Friends vullen we weer precies de beide treinen die zijn ingezet. De baan doorloopt een kurketrekker door het station, dwars op de richting waarin de andere trein vertrekt en telkens klinkt er een luid gejuig boven de hoofden als er weer een treintje langsvliegt. Ik geloof niet dat het personeel eerder zulk enthausiast volk over de vloer heeft gehad. Het tempo zit er goed in en een half uur later heb ik er 9 ritjes op Tornado op zitten.

Na dit uitstekende begin van de dag bewegen we ons met een klein groepje naar Trombi (#974), de flying achtbaan van Zamperla. Onder achtbaanfans is dit absoluut geen populair soort achtbaan omdat het er nogal lomp aan toe gaat. Er zijn op dit moment in totaal 7 van deze banen operationeel en na Time Warp, Hero, Super Flight en Soarin' Eagle is dit voor mij het vijfde exemplaar. Ze zijn allemaal even ongemakkelijk maar met een beetje schrap zetten is het goed te doen. Uiteraard volstaat één
rondje ruimschoots.

Even verderop komen we een heuse Troika tegen, één van de nostalgische attracties die ik nog steeds leuk vind. Ik kan het dan ook niet laten om een rondje te maken. Het is niet spektaculair maar gewoon een lekker ontspannen ritje.

Särkänniemi heeft een behoorlijk uitgebreid parkgedeelte Angry Birds Land met vele kinderattracties gestyled naar het populaire spelletje. Het ziet er allemaal zeer vrolijk en vriendelijk uit. Midden in dit deel staat ook de Zierer kiddiecoaster Vauhtimato (#975). Deze valt een beetje uit de toon omdat men is vergeten de baan mee te nemen in de Angry Bird stijl. Van het baantje zelf valt niet veel te zeggen, het is het kleinste model van de Tivoli coasters.

Jens is groot fan van de Angry Birds en dus moeten een groot aantal van de attracties worden uitgeprobeerd, al is het maar voor de foto's. Uiteindelijk belanden we aan het andere uiteinde van het gebied waar een wat serieuzere attractie staat. Hurricane is een merkwaardig gevaarte die wat doet denken aan Roll Over in Fort Fun Abenteuerland. Een gondel wordt door twee onafhankelijk van elkaar bewegende armen rondgeslingerd wat een beetje het effect van woeste golven oplevert.

MotoGee (#976) is een van de inmiddels 10 bestaande MotoCoasters van Zamperla. De trein in de vorm van een reeks motoren (of paarden in het geval van de Pony Express in Knott's Berry Farm) wordt in 2 seconden tot ruim 68 km/u gelanceerd en gaat dan een aardige bochtencircuit door. De Zamperla versies zijn best leuk maar ik vind de variant van Vekoma, zoals de Booster Bike van Toverland, een stukje realistischer.

Er moet weer gelunched worden en we gaan op zoek naar iets voordeligs. Het is uiteindelijk kiezen tussen friet met hotdog of toch maar binnen gaan zitten en iets meer uitgeven. Het wordt het laatste. De kipburger wordt ter plekke bereidt en is super krokant en erg smakelijk. De salade van Lander duurt net zo lang om te maken en ziet er ook prima uit.

Jelle, Bart en Jens hebben er geen probleem mee om nog wat natter to worden en proberen Tukkijoki uit, de log flume van Särkänniemi. De wateroverlast lijkt achteraf nog mee te vallen.

In een afgezonderd deel van het park vinden we een redelijk ruime kinderboerderij met hier en daar een attractie ertussen. Hier staat ook de Half Pipe (#977) van Intamin. Zoals de naam doet vermoeden heeft de baan de vorm van een Half Pipe en de trein is in dit geval een flinke skateboard. Er staan twee keer acht stoeltjes op die om hun as draaien tijdens de rit. Best nog een spannende baan van 30 meter hoog.

Met de armbandjes die we hebben gekregen kan ook het aquarium van Särkänniemi worden bezocht. De auquaria zien er allemaal ruim en goed onderhouden uit. Er is niet een extreem grote tank bij maar wel eentje die groot genoeg is voor een paar kleine haaien en roggen. Ook het planetarium wordt bezocht en daar wordt een aardige film getoond over mogelijk leven op andere planeten. Er zijn draadloze hoofdtelefoons aanwezig waarop de gewenste taal kan worden gekozen.

Aan het einde van de dag begint het weer wat te regenen en na een ritje op de Take Off is het wel mooi geweest voor vandaag. Rond kwart over 6 zet de bus koers naar Naantali waar de ferry naar Zweden zal vetrekken. Eenmaal in Naantali aangekomen is er nogal wat onduidelijk oponthoud waardoor we pas na 10 uur aan boord geraken. De rij voor het verder prima buffet is al enkele tientallen meters lang. We kijken nog even naar de tweede helft van de halve finale tussen Duitsland en Frankrijk en dan is het tijd om de kajuit in te gaan. Morgen weer vroeg op.


Het is echt jassenweer vandaag in Särkänniemi.


Het half uurtje exclusief op Tornado is daar niet minder plezierig om.


Een aantal fijne soepele inversies in deze baan.


Groepsfoto!


Trombi is zo'n baan die er nu eenmaal bij hoort maar waarvan je vooraf al weet dat het niet prettig gaat zijn.


Good old Huss Troika.


Een heel Angry Birds themagebied.


Jens heeft een Pokem ... ehh ... Angry Bird te pakken.


Vauhtimato is in ieder geval comfortabeler dan Trombi, zelfs samen met Lander in één coach.


Kiddie droptower.


De golfbewegingen van Hurricane zijn nog best intens zo nu en dan.


Het gebied rondom MotoGee is helemaal aangepast op de racerij. Bovenaan staat ook een Audi botsauto attractie.


Jens is de hekkensluiter.


Jelle en Bart aan de leiding, op de hielen gezeten door Lander en mijzelf.


Onenigheid over de podiumplaatsen.


De kipburger is de paar extra euro's absoluut waard.


Särkänniemi is deze periode opgeleukt met een aantal fraaie zandsculpturen.


De logflume is minder nat dan het zich laat aanzien.


Het park biedt, naast een ruim aanbod van grote attracties, o.a. ook een flink stuk dierenpark.
Net te klein om mee te gaan rijden :)


De Half Pipe geeft een aardige rit weg.


De trein op deze baan ziet er toch wel speciaal uit zo.


Half Pipe vanuit de toren.


Nog een waterattractie. De heren kunnen er geen genoeg van krijgen.


Het aquariumbezoek is inbegrepen.
Cycliden uit het Afrikaanse Tanganyika meer.
Spinrides.
Take Off is leuk maar mist de vrije bewegingen van een Flipper.


Morgen gaan we verder in Zweden.