Plopsaland De Panne

27-04-2016
Het is Koningsdag in Nederland. En dus is iedereen vrij en wordt het overal erg druk. Maar niet in België want daar heeft men uiteraard geen verlof. Om die reden hebben we met de mannen die in November naar Dubai gaan afgesproken om deze dag in Plopsaland De Panne door te brengen. Het wordt nog erg mooi weer ook, al ziet dat er om 6 uur 's morgens, als we onderweg zijn. nog niet zo uit.

De meeste achtbaanliefhebbers zullen nog even wachten met Plopsaland omdat de nieuwe houten achtbaan Heidi The Ride nog in aanbouw is. Het vermoeden bestaat echter dat de beide Vleermuis banen over niet al te lange tijd zullen gaan verdwijnen en André en Wim hebben deze nog niet eerder gedaan. Voor Heidi komen we dan een andere keer nog wel terug.

Bij aankomst blijkt het nog vrij rustig op de parkeerplaats. Het belooft een mooie zonnige en lekker rustig parkdagje te worden. Eenmaal door de poort slaan we direct linksaf en lopen langs een imposante hoeveelheid hout. Heidi lijkt qua houtbouw al zo goed als klaar alleen ligt er nog geen stalen track op z'n plek. De ingang van de nieuwe achtbaan komt op het plein binnen de muren van het Kasteel van Koning Samson. Het kasteel zelf ziet er een stuk uitgebreider uit dan ik me van het vorige bezoek, 10 jaar geleden, kan herinneren.

De Draak kan ik in ieder geval nog wel goed herinneren. De ingang van deze elektrische achtbaan in mooi in het kasteel geïntegreerd. Hoewel niet heel spektaculair toch nog een prima achtbaantje. De Mega Mindy Jet-Ski is van 2008 en ziet er door de vrolijke kleuren aanlokkelijk uit. We lopen echter door naar de tegenover gelegen achtbaan, de mooi gethematiseerde Rollerskater van Vekoma. De baan vroeger geel maar is nu overgeschilderd in helderrood. Dat is zo te zien ook alweer een flink aantal jaren geleden gedaan want de kleur is alweer behoorlijk vervaagd.

Via de bootjesbaan 'Kaatje zoekt Eendje', die vroeger De Vaat heette en in 2013 volledig nieuw thema is gestoken, komen we bij de kleinste achtbaan van Plopsaland. Dongo's Race is inmiddels omgedoopt naar Viktor's Race en ook hier gaat het om meer dan alleen een naamswijziging. De baan is nu gehuld in een stoer ruimtethema. De trein zelf is verbouwd tot een langgerekte raket en de track is nu bijpassend blauw. Het ziet er allemaal erg netjes uit.

De Koffiekopjes attractie is nauwelijks meer terug te herkennen sinds het in 2015 volledig is geherthematiseerd en onderdeel is geworden van het enorme prinsessenkasteel Prinsessia.

Het Wickie de Vikingdorp laten we even (letterlijk) links liggen en we komen aan bij de grootste achtbaan van het park en potentieel één van de beste achtbanen van België. In 2009 heeft Gerstlauer hier, na Lynet in Fårup Sommerland, zijn tweede lanceerachtbaan geplaatst. Anubis The Ride (#954) is bepaald geen kinderachtige baan met een topsnelheid van 90 km/h en drie inversies. Het station, een 2/3 schaal van het Huis van Anubis, is van binnen en van buiten schitterend en de achtbaan zelf stelt zeker niet teleur. Een geweldige investering van Plopsaland die hiermee meteen goed op de achtbanenkaart van België staat.

We bezoeken het overdekte Mayaland waarbij de heren de Valtoren en de Glijbaan niet kunnen overslaan. Supersplash is te nat maar in plaats daarvan willen de mannen nog veel natter worden in Plopsaqua, het bij het park inbegrepen zwembad. Ik blijf me ondertussen nog een paar uurtjes in het park vermaken.

Het eerder genoemde Wickieland is nieuw voor mij en ook weer erg netjes gethematiseerd. De meest opvallende attracties zijn De Grote Golf, een grote versie van de Zamperla Disk'O en Wickie The Battle. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij die laatste om een Splashbattle attracties, zoals de Splash Battle van Walibi Holland maar dan helemaal in Wickie thema. Bijzonder gedetailleerd en met humor ingericht en dat geldt eigenlijk voor dit hele themagebied.

Ik neem nog een paar rondjes op Anubis The Ride mee en maak een rondje door het park voor de foto's. Het weer is gedurende de dag alleen maar beter geworden. Bij het Bumba Circus tref ik een kleine parade met vrolijk gekleurde cabrio's.

Als de heren zijn uitgezwommen sluiten we de dag af in het nabijgelegen restaurant Moeder Lambik, waar het goed eten en drinken is. Een aanrader voor een volgende keer, als Heidi The Ride in gebruik is genomen.


Het is zeker niet druk aan de ingang van het grootste van de Plopparken.


Er wordt nog volop gewerkt aan de tweede houten achtbaan van België.


Helaas is De Vleermuis de hele dag gesloten gebleven.


Het Kasteel van Koning Samson ziet er imposant maar zeer vriendelijk uit.


De Draak in een geïntegreerd onderdeel van het kasteel.


Mega Mindy Jet-Ski, altijd leuke attracties die Jetski\'s.


Rollerskater staat hier al een flinke tijd.


De baan heeft een ander kleurtje gekregen maar dat mag alweer opnieuw.


Je kunt niet zeggen dat ze in het park niet aan vernieuwing doen. Deze Viktor\'s Race is praktisch onherkenbaar.


Hetzelfde geldt voor de Koffiekopjes, waar het Prinsessia kasteel omheen is gebouwd.


Anubis The Ride is zonder twijfel de beste achtbaan van het park. Misschien wel van heel België.
Eén van de drie heerlijke inversies van Anubis.


De Supersplash is deze keer maar overgeslagen.


Eén van deze twee is een kabouter. Ik denk de kleinste?


Veel attracties voor de kids in het overdekte Mayaland.


Wickieland is indrukwekkend goed gethematiseerd.


De Grote Golf beweegt over de ingang van het themagebied en is (dus) niet te missen.


Eén van de fraaiste Splashbattle attracties die ik heb gezien. Daar steekt \'onze\' Splash Battle in de polder toch een beetje schraal bij af.


Plopperdeplop, tot de volgende keer.