Alton Towers

07-10-2013
Alton Towers blijft voor mij één van de mooiste attractieparken van Europa. Het park is ruim opgezet en fraai gelegen in een dal met een bosrijke omgeving. Het oude kasteel draagt zeker bij tot de mysterieuze uitstraling. Het park gaat bijzonder creatief om met de opgelegde hoogtebeperking zoals te zien is bij Nemesis, Oblivion, Rita en nu weer bij Smiler.

Maar eerst nemen we de Sky Ride naar de achterkant van het park voor Thirteen (#834). Deze achtbaan van Intamin is in 2010 toegevoegd in het themagebied the Dark Forest. Hellen voelt zich vandaag niet optimaal en dus ga ik eerst alleen poolshoogte nemen. Er is hier achterin het park nog nauwelijks volk en dus kan ik vrijwel direct instappen. Vaak probeer ik vooraf niet al teveel te lezen over nieuwe attracties en ook in dit geval was ik de details alweer vergeten. Het ritverloop van Thirteen is niet heel bijzonder, tot het laatste gedeelte waar de trein plots een aantal meters naar beneden valt en daarna een eind in het donker achteruit rijdt. Samen met Hellen doen we meteen nog een tweede ritje maar dat was, gezien de laatste verrassende elementen, toch niet zo'n briljant idee.

Rita is tijdelijk gesloten vanwege een storing en dus lopen we een stukje verder naar Charlie and the Chocolate Factory, ook nieuw voor ons. Charlie is een typische darkride waarbij bootjes door de verschillende ruimtes. In iedere ruimte verliezen we weer één van de prijswinnaars die de chocoladefabriek mogen bezoeken. Aan het einde van de boottocht gaan we met z'n allen nog in de grote glazen lift en 'verlaten' we de fabriek. Leuk gedaan allemaal maar het voelt voor Alton standaarden een beetje goedkoop aan.

Iets verderop treffen we de Ice Age The 4D Experience, een 3D film met nog wat extra special effects. Als liefhebber van de Ice Age films een leuke toevoeging. Van buiten ziet het theater er al aantrekkelijk uit.

Dan komen we aan bij Smiler (#835), de Gerstlauer achtbaan die 4 maanden geleden is geopend. Smiler is een unieke baan en ziet er van een afstandje al erg indrukwekkend uit. In totaal telt deze bijna 1200 meter lange achtbaan namelijk niet minder dan 14 inversies. De eerste inversie is al achter de rug voordat de eerste van de twee lifthills is bereikt. Daarna is het eigenlijk een snelle opeenvolging van loops, fantastische dive loops en kurketrekkers, alleen nog onderbroken door de tweede, deze keer vertikale, lifthill. Het geheel is, zoals gezegd, min of meer in een kuil verstopt om geen problemen met de hoogtebeperking te krijgen. De zwart / gele kleurstelling en de centraal opgestelde flatscreens dragen bij tot de algehele sfeer rond Smiler. Een zeer geslaagde investering van Alton Towers als je het mij vraagt.

Enige nadeel is dat de achtbaan zoveel belangstelling trekt dat het nogal druk is in de wachtrij. Als ik later op de dag nog een tweede rit wil maken duurt het allemaal erg lang en op een gegeven moment stokt het, waarschijnlijk een storing. Uiteindelijk moet ik het helaas opgeven en blijft het voor vandaag bij één ritje.

Wel worden de drie B&M achtbanen die het park rijk is nog even meegepakt zodat Oblivion, Air Galactica en Nemesis ook weer vers in het geheugen zitten.


De engelse ontbijtjes beginnen alweer te wennen. Best lekker hoor maar om dit nu iedere ochtend te eten.


Dark Forest. Met halloween komt dit gebied nog beter tot haar recht.


De ingang van Thirteen. Helaas zijn er van de baan niet zo makkelijk goede foto's te maken.


Sjakie en de chocoladefabriek is best aardig maar past niet helemaal bij Alton Towers vind ik.


Veruca moet worden uitgeperst.


De sfeer wordt mooi neergezet bij Ice Age, the 4D experience.


Scrat kan niet bij zijn nootje.


Deze verkeersschool is ook nieuw in het park.


Smiler maakt indruk. Zowel qua looks als qua ritbeleving.


De tweede lifthill is vertikaal. Anders dan bij een Eurofighter gaat de afdaling niet meer dan 90 graden naar beneden.


Veel track op een relatief klein oppervlak. De 14 inversies volgen elkaar in hoog tempo op.


Nemesis mag er ook altijd nog zijn hoor.