Disney California Adventure

28-05-2013
Oorspronkelijk was het plan om al eerder naar Disney te gaan en dan ook meerdere dagen hiervoor uit te trekken maar de drukte van de afgelopen dagen heeft het schema wat omgegooid en nu proberen we dus beide Disney parken op één dag te bezoeken. Voor het parkeren hebben we een paar opties: we kunnen voor een paar dollar de shuttle van het hotel heen en weer pakken of we kunnen de auto nemen en vanaf de Disney parkeerplaats de gratis shuttle van het park zelf nemen. Uiteindelijk blijkt die parkeerplaats tegenover ons hotel te liggen en dus lopen we daarheen en laten ons door de Disneybus naar de ingang vervoeren.

Op die parkeerplaats worden overigens nog alle opties voor toegangskaarten aangeboden, inclusief de 3-dagen pas met militaire korting. Maar die hebben we inmiddels niet meer nodig.

We beginnen in Disney California Adventure Park waar het nog niet erg druk is. Als eerste gaan we met fastpass naar The Tower of Terror, een attractie die we ook al kennen van de andere Disney parken. Het blijven machtige mooie attracties hoor, zeker als je een beetje fan bent van de oude serie Twilight Zone.

Een klein stukje terug lopen we binnen bij Turtle Talk, de interactieve show met Crush de zeeschildpad. Erg leuk te zien hoe de interactie met de kinderen vooraan verloopt en Crush met zijn zware Australische accent het publiek vermaakt. Erg leuk.

We lunchen met een kop soep en een turkey leg en dat is letterlijk en figuurlijk nog een flinke kluif. Ook voor Soarin' halen we eerst even een fastpass. Wat een prachtige beelden weer zeg. De attractie lijkt identiek aan die in Florida maar dan met California als thema. Veel van de gebieden herkennen we direct van deze vakantie waaronder Yosemite National Park.

Bij Paradise Pier zien we het gigantische wonderwheel en natuurlijk de achtbaan California Screamin' California Screamin' (#817). Dit is een baan waarbij de trein schuin omhoog gelanceerd wordt door een tunnel en daarna nog een aantal keer door tunnels raast. Het is een behoorlijk lange en erg prettige rit. Voor California Screamin' pakken we de single rider ingang want de normale wachtrij bedraagt al ruim een uur. Disney heeft een wat merkwaardig concept van de single riders. Eerst krijgt iedereen een papiertje mee de rij in. Dan worden we naast de trein aan de andere kant van het station geplaatst, moeten met een lift omhoog en 20 meter verder weer met een andere lift naar beneden. Vervolgens leveren we de papiertjes weer in en worden door het personeel verdeeld over de lege plekken. Hetzelfde principe, inclusief lift, zien we later bij een aantal andere attracties ook terug.

Ook Goofy's Sky School (#818) kent een single riders wachtrij, zij het dan zonder lift. Het betreft hier een Wild Mouse achtbaan van Mack met als bijzonderheid dat er één heuvel uit de standaard layout is weggelaten.

Disney California Adventure heeft erg mooie themagebieden. A Bugs Land en Paradise Pier zijn schitterend maar het meest in het oog springend vinden we Cars Land. Hoewel we niets hebben met de Cars films is het decor hier overweldigend. Over een flinke oppervlakte wordt Radiator Springs neergezet, met veel oog voor detail. Ontzettend leuk gemaakt en een aantal unieke attracties waaronder de hoovercraft botsauto's.

De hoofdattractie hier is natuurlijk Radiator Springs Racers en er staat hier dan ook een enorme rij wachtenden, zelfs in de single riders rij duurt het nog een behoorlijke tijd. Het is daarbij weer ongenadig heet geworden in de brandende zon en bijna niet vol te houden. Maar de uiteindelijke rit is wel geweldig. In de racewagens met twee rijen van drie passagiers gaan we eerst door een indoor avontuur en daarna maken we buiten snelheid over de racebaan. Hellen zit voorin met twee kleine kinderen die het allemaal erg spannend vinden en de kleinste houdt de hand van Hellen de hele weg goed vast.


Aankomst bij Disney, net als in Parijs de keuze uit twee parken.


De 'Mainstreet' van Disney California Adventure.


Mooie optische illusie.


Tower of Terror viel niet tegen.


Even een foto van de foto gemaakt.
Prima interactieve show met Crush.


Lunch.


Eén zo'n kluif was achteraf ook wel voldoende geweest.


The Incredibles.


Soarin' is wat ons betreft een van de top-attracties. In al z'n eenvoud toch heel indrukwekkend.


A bugs land is prachtig verzorgd.


Mega klaverbladeren.


Overzicht over Paradise Pier.


Merkwaardige Single Rider werkwijze hier.


California Screamin'.
Cars Land springt er met Radiator Springs wel bovenuit hoor.


Winkeltjes in de pilonnen.


Het Cozy Cone Motel heeft nog plaats :)
Tankstation met zuigers ter ondersteuning van het dak.


Aan details geen gebrek.


Briljante attractie. Het besturen door gewicht verplaatsing is nog niet zo simpel.
De Radiator Springs Racers zijn ook geweldig. Daardoor helaas wel bijzonder drukbezocht.

Disneyland

28-05-2013
Rond een uur of 4 steken we over naar het Disneyland park zelf. Daar pakken we eerst maar eens de trein om een rondje om het park te doen en te zien wat er allemaal is. Dat valt een beetje tegen want vanuit de trein is maar weinig van het park te zien. We stappen bij Tomorrowland weer uit.

We besluiten eerst maar te kijken naar de attracties met fastpassen maar die waren voor over 1,5 uur bij Space Mountain (#819) dus daar maar de normale wachtrij in van 45 minuten. Space Mountain bevat sinds 2005 een volledig nieuwe achtbaan met nieuwe special effects onderweg. De rit is behoorlijk snel en wild met een aantal scherpe bochten erin.

Bij de Matterhorn Bobsleds kunnen we weer gebruik maken van de single rider line en dat scheelt toch wel aanzienlijk. Deze dubbele achtbaan is gebouwd rond en door de Matterhorn berg en stamt uit 1959. Het is daarmee een van de oudste nog werkende stalen achtbanen. Omdat ik niet met zekerheid kan zeggen of ik in 1984 nu in de Matterhorn Bobsleds (Left) of Matterhorn Bobsleds (Right) (#820) ben geweest doe ik ze nu maar allebei nog een keer. De rit ziet er niet zo heel comfortabel uit maar het valt me nog reuze mee.

Het wordt in het park drukker en drukker. Ook door de parade is er steeds veel geblokkeerd en moeten we een paar keer omlopen. Toch hebben we nog wel dingen van het lijstje weten te doen. Maar op gegeven moment krijgt Hellen zo'n last van haar rug door het hangen en wachten dat het beetje vervelend wordt.

Rond een uur of 7 willen we Mickey's ToonTown in gaan maar we mogen er niet meer in?!? Door omstandigheden gesloten wordt er gemeld. Dit deel van Disneyland zou tot 8.30 open zijn dus balen want daar is nog een achtbaan te doen. Ze kunnen ons niet zeggen of het voor die tijd nog open zal gaan maar ja, met nog maar 1,5 uur te gaan weinig kans. Dus nog maar wat andere dingen bekijken maar bijna overal rijen tot buiten de meandering.

Na It's a Small World stap ik nog alleen in de single riders rij voor Indiana Jones Adventure. Dit blijkt een behoorlijk wilde en spektaculaire rit per Jeep door de Temple of the Forbidden Eye, gebaseerd op de Indiana Jones films. Inclusief de enorme massieve stenen bal die achter ons aan komt rollen. Mooi gemaakt.

Daarna toch nog maar even kijken of ToonTown weer open is en ja hoor! Het is inmiddels wel al 8 uur geweest dus we haasten ons naar Gadget's Go Coaster (#821). In de wachtrij gekomen wordt er steeds omgeroepen dat ze exact om 8.30 de tent zullen sluiten en wij zijn er al snel uit dat ze hier niet van plan zijn de wachtrij nog netjes leeg te maken. Het is inmiddels 8.25 en met samengeknepen billen en al duimend zitten we echt op het nippertje erin. De reden dat ze hier niet doorgaan met leegmaken van de wachtrij is het vuurwerk. Dat zal om 9.30 zijn en dus in een uur moet alles eruit. De reden van de eerdere afsluiting horen we pas al we terug zijn in hotel. Er was een bommelding, iemand had een fles met water en droogijs in een vuilnisbak gegooid. Gezellig. Maar goed gelukkig was er dus niks ernstigs aan de hand.

Terug in hotel bestellen we wat te eten en pakken we de koffers weer in. Daarna moeten we ze nog wegen om straks niet weer met overgewicht te zitten. We vragen of er in het hotel een weegschaal is voor de bagage maar dat is nog niet zo eenvoudig want de concierge is niet degene die normaal deze functie uitoefend. We kunnen uiteindelijk terecht in de fitness, komen we daar ook eens hahaha.

Het zit erop, morgen vliegen we weer naar huis, terug naar de bruine boterhammen met kaas en mijn katjes!!


Treinstation in Disneyland.


Een bekende attractie: Autopia.
Space Mountain. Alleen het gebouw zelf is nog origineel.
Matterhorn Bobsleds is een oudje.
Cinderella's Castle.


It's a Small World bij schemering.


Mickey's ToonTown op de valreep toch nog open.


Ook dit is weer tot in de puntjes verzorgd en ziet er geweldig uit.
Gadget's Go Coaster nog nét gehaald.


Tot ziens Mickey.