Universal Studios Hollywood

24-05-2013
Deze ochtend checken we weer uit bij het hotel want vanavond gaan we richting Anaheim. Eerst bezoeken we vandaag Universal Studios Hollywood. Net als bij Universal Studios Orlando zijn er verschillende garages voor het parkeren en is het daarna een stukje wandelen door Universal City, al een hele attractie op zich.

Aangekomen in park besluiten we eerst de Studio Tour te doen. Het eerste gedeelte van de tour leidt ons langs de vele grote opname studio's zoals de geluidsstudio voor de CSI series. Even verderop rijden we door de straten van een stad. Het grappige is dat ze de aanblik van de huizen naar wens kunnen aanpassen door de gevels te voorzien van andere kunsstof beplating. Er zijn gaten in de stoep waar verschillende lantaarnpalen in geplaatst kunnen worden. Zo kan dezelfde straat gebruikt worden voor opnames van iedere gewenste tijdsperiode. Eén van de films die hier is geschoten is Back to the Future waarvan het courthouse plein duidelijk herkenbaar is. De meeste gebouwen hebben geen echt interrieur. Er kunnen wel mensen achter de ramen lopen om het bewoond te laten lijken.

In het tweede deel van de tour wordt een aantal sets buiten de stad getoond en krijgen we wat special effects te zien, te beginnen bij een tunnel waar 3D beelden van Skull Island met King Kong te zien zijn op 60 meter grote schermen en de tram waarin we zitten heen en weer wordt geschud. Althans, dat was de bedoeling maar er gaat iets mis en we rijden nog voordat de show begonnen is via een zijroute weer naar buiten, maken een rondje om het tunnelgebouw heen en staan vervolgens een tijd stil. Wel netjes hoe we toch bezig gehouden worden ondertussen met beelden van historische filmopnames.

Na een half uurtje kunnen we dan alsnog Skull Island bezoeken en zien we het gevecht tussen King Kong en de Venatosaurus die ons aanvallen. Met lucht en watereffecten erbij geeft het een prachtige show. Wij rijden verder langs een aantal voertuigen die zijn gebruikt in bekende films en komen dan bij een demonstratie voor een scene uit Fast and the Furious Tokyo Drift, compleet met water, vuur en rook.

Via Jurassic Park komen we aan bij een Mexicaans dorp waar door de hevige regenval een overstroming door de straat plaatsvindt. Dit realistische effect is o.a. gebruikt in Big Fat Liar en in Fletch Lives. De volgende scene is een aardbeving van 8.3 op de schaal van Richter in een metrostation van San Francisco. Veel spektakel hier met o.a. een vrachtwagen met vloeibaar gas die door het plafond komt zakken en een ontsporende metrotrein.

Na een compleet westerndorp bereiken we Amity Island, bekend van de Jaws films. Ook hier worden weer special effects getoond, waaronder uiteraard een vraatzuchtige haai.

Dan komen we eindelijk bij Wisteria Lane, de opnameplek voor Desperate Housewives, hetgeen Hellen zo graag wilde zien. We zien alle huizen van de dames en het leuke is dat we horen dat veel van deze huizen ook in andere producties worden of zijn gebruikt. Er is zelfs een productie bezig dus daar mogen we geen herrie maken.

We zijn nog altijd niet klaar. Bij het Bates Motel zien we net Norman met een lijk in z'n armen naar buiten komen. Als hij de tram in de gaten krijgt loopt hij op ons af met een groot mes in z'n hand. We kunnen nog maar net ontkomen en rijden zo de set op van War of the Worlds. Hier is een Boeing 747 neergestort en een enorme oppervlakte is bezaaid met nog rokende brokstukken. De ravage is overweldigend.

Tenslotte rijden we de tombe van Imothep in van de film The Mummy. Daar geraken we in een ronddraaiende zandstorm en weten nog ternauwenood te ontkomen.

De Studio Tour is erg uitgebreid en zit goed in elkaar. Het is eigenlijk de hoofdattractie van het park. Alleen gaat er bij ons van alles mis met storingen en zijn we in plaats van 45 minuten zo'n twee uur zoet! Als pleister op de wonde krijgt iedereen in de tram een eenmalige Front of the Line voorkruippas voor een attractie naar keuze. Das mooi!! Daar gaan we gebruik van maken. Uiteindelijk vallen de wachtrijen mee, er zijn hier voornamelijk shows dus daar kan heel veel volk in.

Eén van die shows is Waterworld, een groot spektakel met live stunts. Voordat de echt show begint houden de entertainers het publiek bezig met 'opdrachten'. Als er iets fout gedaan wordt dan gaat er een emmer water het publiek in. Gelukkig ontspringen wij die dans. De show zelf zit letterlijk en figuurlijk vol vuur. En water natuurlijk. Een van de hoogtepunten is wanneer een watervliegtuig uit de lucht wordt geschoten en al brandend een crashlanding maakt op het water vlak voor het publiek.

Na Waterworld gaan we naar Shrek 4D (in Ogre Vision). Deze 3D film met wat extra effecten is dezelfde als die in Orlando, inclusief dezelfde voorshow. Wel leuk als je fan bent van de Shrek films.

Bij Universal's Animal Actor wordt getoond hoe dieren worden getraind om in de films hun rol mee te kunnen spelen. Mooi om te zien hoe de honden commando's begrijpen zelfs als dat alleen maar een stem of, nog knapper, allleen met gebaren wordt aangegeven. Behalve honden zien we ook getrainde katten, kippen, ganzen, een wasbeer, een papagaai en nog een hoop andere dieren optreden. De vaart blijft er bij deze show goed in.

Voor de lunch gaan we even het Universal park uit en lopen naar het Hard Rock Café in Universal City. Deze Hard Rock past erg mooi in de stijl van de omgeving, met een waanzinnig grote gitaar buiten naast het gebouw. De kipfilet burger smaakt uitstekend.

Terug in Universal Studios gaan we naar de Lower Lot waar ook de indoor achtbaan Revenge of the Mummy (#806) zich bevindt. Hier komt het Front of the Line pasje goed van pas. Ook in dit park moeten tasjes e.d. in een kluisje worden achtergelaten. Net als in Florida is dat hier gratis en werkt het met een vingerafdruk. Erg mooi systeem alleen duurt het bij sommige bezoekers wat lang voordat ze een kluisje open of dicht krijgen. Revenge of the Mummy is aardige achtbaan die het vooral van de speciale effecten moet hebben. Maar daarin zijn ze wel meteen meesterlijk geslaagd want het is van begin tot einde volop actie.

We gaan meteen door naar de volgende attractie: bij Jurassic Park stappen we in een bootje. Wat begint als een ontspannen tochtje tussen de vredelievende dinosauriers verandert al snel in paniek als blijkt dat de boten aangevallen worden door een minder vriendelijk soort. We varen door een gebouw met losgeslagen dino's terwijl overal het alarm afgaat. Dan ontsnappen we door een helling af te glijden en met een plons beneden aan te komen.

Voor Transformers the Ride staat een wachtrij van zeker 45 minuten en Hellen heeft even geen zin in deze attractie. Via de single riders ingang ben ik binnen 10 minuten aan de beurt. Als nieuwe recruiten voor Optimus Prime moeten we helpen om de PrimeSpark te beschermen tegen de Decepticons. De 3D effecten zijn erg goed en samen met de bewegingen van de wagen waar we inzitten geeft de rit een fantastische beleving alsof we inderdaad midden in het gevecht zitten. De attractie lijkt sterk op die van Spiderman in Universal Orlando maar dan een compleet vernieuwd thema.

Weer boven bij de Upper Lot gaan we naar The Simpsons Ride, een compleet maffe simulatie met de Simpsons in de hoofdrol. Nadat we een achtbaanrit hebben overleefd waarbij er een gigantische stalen bal achter ons aanrolt en daarna door kwaadaardige panda's worden belaagd plonsen we met Homer en Marge in een meer. Hilarisch zijn de woorden van Homer: "Alone at last" waarop Marge reageert met "Shut Homer, they have the kids". Homer: "Ooh, it just gets better and better". Er volgt nog een onnavolgbare wilde rit maar alles loopt uiteindelijk goed af. Wat een geweldige simulator weer.

We gaan op tijd weer weg want we willen nog het Hollywood Sign zien en het andere Hard Rock Cafe in Hollywood bezoeken. Voor het Hollywood Sign hebben we een tip gelezen waar we zonder al te veel drukte goed kunnen parkeren en de letters kunnen zien. Via de Hollywood Hills rijden we daarna verder het centrum in. We komen uit op de Hollywood Boulevard waar we de auto valet parkeren voor $10. We bekijken een aantal van de sterren op de Walk of Fame en lopen even het Hard Rock Cafe binnen. Er lopen hier erg veel opdringerige types rond en we blijven dan ook niet heel lang.

Als laatste rijden we weer een stukje naar ons prachtige hotel van alle luxe voorzien. Het Mariott Anaheim. We parkeren ook daar valet voor $24 per dag, worden meteen geholpen door de bellboy met de bagage en krijgen echt een joekel van een luxe kamer. We eten even om de hoek in een na bij gelegen hotel omdat het al laat is geworden en alles dicht is. Morgen gaan we naar San Diego.


Aankomst bij Universal Studios Hollywood.


Vele restaurants in Universal City. Ook hier een Bubba Gump.


The Universal Globe.


Bijzonder mooie aankleding hier in het park. Alles klopt.


Onderweg bij de Studio Tour over de filmset.


De boel stagneert als er een storing optreedt bij Skull Island.


Bij de tweede poging rijden we wel Skull Island binnen.


Voertuigen uit de filmgeschiedenis. Hier de fraaie wagen van Biff uit Back to the Future. Manure ...


Twee van de bolides uit de Fast and Furious films.


Actie scene uit Tokyo Drift met water en vuureffecten.


Scene uit Jurassic Park.


Met veel geweld komt het verwoestende water de straat ingestroomd.


Flink schip? Nee, het is zo'n 60 cm lang.


Het vredige Amity Village.


Aangekomen bij Wisteria Lane, of beter gezegd Colonial Street. Hier het huis van Bob Hunter and Lee McDermott.


Het huis van Lynette en Tom Scavo met hun kinderen.
Norman heeft ons gespot vanuit het Bates Motel en komt op de tram afgelopen.


Planecrash site. Ravage uit War of the Worlds.
Bad guy in de show Waterworld.


Veel explosies en vuur in deze show.


Een vliegtuig stort vlak voor het publiek neer.
Leuk stuk film met Shrek.
Animal Actors met o.a. deze papagaai die een dollar uit de hand van een toeschouwer ophaalt, en later weer terugbrengt.


Marley van de film Marley en Me speelt de rol van zieke hond.


Erg fraaie gevel van het Hard Rock Cafe Universal City.


Ook binnen ziet het er goed uit.


Ook in Universal City, deze scoupeshop van Ben & Jerry's.


Op de foto met Vin Diesel.


Overzicht over de Lower Lot.


Revenge of the Mummy is een achtbaan met maximale thematisering. Erg goed gemaakt.


Van Upper naar Lower Lot kun je met de Starway roltrappen.


Jurassic Park the Ride.


Schitterende simulator deze Transformers the RIde 3D.


Poseren met een Decepticon die vervaarlijk met z'n armen zwaait en pittig commentaar levert. Get off my platform boy or I'll rip your leg off.


The Simpsons Ride is geweldig. Wat een humor is hier in één attractie samengeperst.


Gezellig nog even met Homer en Marge op de foto.


Simulator coach.
Voor de kinderen nog een speelplaats met water in Curious George stijl.


Het beroemde Hollywood Sign in de heuvels.
Bij Hollywood Boulevard ook een paarhonderd tegels met hand- en voetafdrukken van grote sterren. Deze van Sophia Loren.


En van Arnold "I'll be back" Schwarzenegger.


De Walk of Fame.


Hard Rock Cafe Hollywood.
Het laatste hotel deze vakantie. Nog 5 nachten luxe.


Ik weet niet waar we deze upgrade aan te danken hebben. Het is een enorme kamer. Blij mee.