Santa Cruz Beach Boardwalk

08-05-2013
Vanuit Merced is het niet veel verder naar San Francisco, of eigenlijk naar Hayward want daar hebben we voor de komende vier nachten ons hotel. We maken alleen nog een omweggetje naar Santa Cruz aan de kust. Daar bevindt zich namelijk de Santa Cruz Beach Boardwalk, met o.a. de houten achtbaan Giant Dipper.

De weg naar de kust verloopt zonder bijzonderheden al blijkt de route nog behoorlijk te slingeren door de heuvels. Na een uur of twee zien we de oceaan opdoemen.

De Santa Cruz Boardwalk heeft een relaxte uitstraling en biedt een redelijk aantal attracties. Op doordeweekse dagen buiten het hoogseizoen, zoals vandaag, is daarvan echter maar een beperkt gedeelte in bedrijf. De aanschaf van een armbandje, waarmee alle opererende rides de hele dag door kunnen worden bezocht, lijkt een ongunstige keuze en dus gaan we voor losse tickets.

The Giant Dipper (#773) is een echte houten klassieker uit 1924, ontworpen door Fredrick Church, een legende uit die tijd. De baan is één van de 10 oudste nog werkende achtbanen van de wereld maar heeft in de loop der jaren wel een paar opfrisbeurten gehad. Het station en de treinen zijn vervangen door wat modernere varianten. Toch heeft de Dipper nog een gezellige ouderwetse uitstraling met z'n witte houtwerk en rode track.

Het is erg rustig op de boardwalk en ook bij de achtbaan is het helemaal niet druk. We lopen dus vlot door de gang van het station dat leuk is aangekleed met allerlei wetenswaardigheden over de bouw en geschiedenis van de achtbaan. De rit zelf is best vlot en plezierig voor relatief klein baantje. Het valt vooral op dat de baan zo soepel is. Hier en daar geeft Dipper een aardige stoot airtime weg. Ik doe helemaal achterin nog een tweede rit maar dat voegt, naast het uitzicht over de rest van de trein voor me, niet heel veel toe.

Het achterste gedeelte van de boardwalk is afgesloten en dus ook de kiddiecoaster Sea Serpent. Er is een derde achtbaan in opbouw: Undertow wordt de eerste spinning mouse coaster van Noord-Californië. Hoewel de baan er helemaal gereed uitziet is deze nog niet officieel geopend. Kennelijk is de geplande datum van 1 mei niet gehaald.

De overige attracties die draaien trekken ons niet voldoende om daar apart tickets voor te kopen en dus houden we het bij een ijsje eten in de zon met uitzicht op het vrijwel lege strand. Voor de lunch lopen we naar de overkant. Helaas is de clam chowder uitverkocht maar de eerste hamburger van de vakantie smaakt me ook prima.

Het hotel is snel gevonden, het ligt aan twee kanten aan een doorgaande weg. We vragen om een kamer die van de snelweg af ligt. Als we bij de kamer aankomen blijkt de sleutel niet nodig want de deur staat wagenwijd open. Bovendien is een en ander met kranten afgeplakt en ligt er gereedschap verspreid. Kennelijk onderhoud aan de kamer. Het enige beschikbare alternatief is de suite op de derde verdieping. Niet verkeerd dus voor de komende vier nachten.


Aangekomen op de Santa Cruz Boardwalk.
Het ziet er erg gezellig uit. Helaas is de vrolijk gekleurde kabelbaan niet open vandaag.


Toevallig een tv-ploeg in de weer. Zo zomaar kunnen gaan over de nieuwe achtbaan.


The Giant Dipper.


Dat waren nog eens prijzen. De bouw heeft destijds $50.000 gekost.


We hebben het weer naar ons zin.
Niet veel volk op het strand nog deze tijd van het jaar.
Het ijs smelt al op het moment dat je het in je hand krijgt.


Eén van de twee spookhuizen hier op de boardwalk.


De afterburner is de meest populaire attractie hier vandaag.


Undertow ziet er wat mij betreft prima uit maar is helaas nog niet opengesteld.


Lunch.


Bij San Francisco worden de wegen weer een stuk breder. Zes banen in dezelfde richting.


's Avonds nog even wat boodschappen gehaald. Flinke emmers met noodles hebben ze.