Luna Park Tirana

03-08-2011
Na wat overleg met de hotelstaff en een geprint kaartje van een deel van Tirana gaan we opnieuw op zoek naar het park waar een achtbaantje zou moeten zijn. De route via de onderzijde van het grote park wordt ons afgeraden wat dat zou de auto niet overleven. Bij de tweede aanwijzing gaat het alweer mis en slaan we op goed geluk links en rechts af totdat we echt verdwaald zijn en de weg verandert in een maanlandschap. We zijn kennelijk toch op de route gekomen waar we voor gewaarschuwd zijn. We willen eigenlijk al opgeven als we plotseling toch ineens een reuzenrad en een draaimolen zien. Het Luna Park is gevonden.

De volgende vraag is of het wel open is want er is verdacht weinig activiteit. Er wordt aan een inverter gesleuteld maar verder is niemand te zien en er draaien geen attracties. Het is bovendien ongenadig heet. Als we fotograverend tussen de kleurrijke rides doorlopen worden we maar vreemd aangekeken. De achtbaan staat er maar er is niemand in de buurt. Als ik vraag of de baan wel draait wordt ik doorverwezen naar de kaartjesverkoop. Ook die is verlaten maar er wordt wat heen en weer geroepen en dan verschijnt er toch iemand die twee kaartjes van 100 lek per stuk (75 eurocent) verkopen kan.

Terug naar de achtbaan en een operator komt aangesloft. En zo kunnen we toch een ritje maken op de 'Super (#714)'. Het is niet meer dan een ovalen track met een elektrisch aangedreven zware stalen trein. Geen beugels of gordels, alleen een kettinkje aan de zijkant van de coach. We maken 6 of 7 rondjes en dan geven we zelf maar aan dat het wel genoeg is en de oprator reageert en zet de baan weer stil. Voor het reuzenrad herhalen we het hele ritueel van kaartjes kopen bij de centrale ticketverkoop tot en met het zwaaien en aangeven dat we het wel mooi vinden. Vanuit het reuzenrad hebben we zicht over het parkje en over het krottenkamp wat ernaast ligt. Het is moeilijk voor te stellen dat daar mensen wonen. Voor die achteloos uitgegeven 3 euro zouden ze daar een dag kunnen leven waarschijnlijk.

Voor de foto's maak ik alleen nog een ritje op de achtbaan en begint de operator ondertussen een praatje. Zo ga ik dus een keer of 10 rond voordat ik duidelijk kan maken dat het wel mooi is geweest. Andere attracties trekken niet echt en na het maken van nog wat foto's hier en daar vertrekken we alweer, met de airco op vol.


Luna Park Tirana gevonden! De lichtbakken zijn vermoedelijk van de Inverter die wordt gefixed.


Het reuzenrad geeft een prima uitzicht. Wel aangeven dat je wel genoeg gezien hebt.
Super achtbaan.
Zweefmolen.


Naast het Luna Park wonen ook nog mensen. Wat een bestaan...


Lunar Orbiter. Antieke attractie.
Er zit een bout goed vast bij de Inverter. De sleutel wordt verlengt met een stuk pijp en twee man trekken vanaf de weg met linten aan de hefboom. Het lijkt te werken.