Circuit Park Zandvoort

20-05-2011
Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn lieve vriendin een kadobon voor een dagje racen op het Circuit Park Zandvoort. De zogenaamde Ultimate Experience biedt een dagvullend programma met onder andere een Aston Martin Vantage, Porsche 977, een formule wagen én (voor mij dé reden om dit te gaan doen) een heuse Lamborghini Gallardo. Afgelopen vrijdag 20 mei was het tijd om de kadobon eens te verzilveren.

Om 10 uur 's morgens begon de inschrijving. Er bleek al flink wat volk aanwezig. De deelnemers werden in groepen ingedeeld van A t/m F. Ik werd samen met 18 anderen in groep B ingedeeld.

Na de gezamenlijke uitleg rouleerde de groepen over de verschillende onderdelen. Voor onze groep stond als eerste de Porsche op het programma. Wel gemakkelijk want deze wagen is voorzien van een schitterende DSG automaat dus kunnen we ons op het gassen en sturen concentreren en 'op het gemak' het parcours verkennen.


Nummer 107 is voor mij. Toevallig als eerste direct achter de te volgen wagen.


Het instappen met zo'n rolkooi is nog even wennen.


Klaar voor vertrek.

Vanuit de pits gaat het twee bochtjes kalm aan om te zien of iedereen meekomt en dan gaat het gas erop. Wat een wagen is dit zeg en wat een fijne automaat. Echt genieten met dit beest. Op het rechte stuk langs de tribune wordt 225 km/h aangetikt voordat de hele trein in de ankers gaat. Een mooie start met deze Porsches.

Het volgende onderdeel is een sprint van 200 meter met de 500 pk sterke Dodge Chargers. Simpel recept, als de vlag valt vol op het gas en bij de volgende vlag vol op de rem. Dan keren en rustig terugrijden, van baan wisselen en nog een tweede sprintje doen. Ik win beide keren.


De Dodges.

Vervolgens is er ook een kartbaantje. In 3 heats van 6 a 7 personen worden eerst wat opwarmrondjes gemaakt en daarna een race verreden. De eerste twee van iedere groep rijden daarna nog een finale. Helaas gaat er iets niet helemaal goed want men heeft van de eerste groep (waar ik ook in zat) niet opgeschreven wie de eerste twee waren. Heel jammer want daar zat ik ook bij.


Niet het spannendste onderdeel en een heel simpel rondje maar toch jammer dat het qua registratie niet goed is gegaan. Ik heb voortdurend anderen ingehaald.

Na de lunch was het weer tijd om op het circuit te gaan scheuren. Wat niet inbegrepen is in de Ultimate Experience is de Ferrari F430, die is kennelijk later toegevoegd onder de Extreme Experience maar die bestond vorig jaar nog niet. Wel een erg mooie wagen om te zien hoor zo'n Ferrari.


Mooi rood is niet lelijk.

Wel voor ons is de Aston Martin Vantage. Ook bijzonder mooi spul met een kenmerkend Aston motorgeluid. De wagens zijn voorzien van een semi automaat met schakelflippers aan het stuur. Rechts voor opschakelen en links voor terugschakelen. Opschakelen doen we bij 7000 toeren.


Volgens mij staat dat me wel, zo'n Aston :)
Er zijn 3 van deze wagens beschikbaar dus een mooi klein groepje op de baan. De auto rijdt als een speer en klinkt heerlijk. Puur genieten.

Ik rijd als achterste van de 3 Astons en kan de rest makkelijk bijhouden. Helaas is de coureur van de voorste niet zo zeker en gaat niet helemaal voluit. Veels te snel zitten de rondjes er dan ook weer op met dit racemonster.

Van de Aston stappen we over op de Lamborghini. Ook deze is uitgerust met een semi automaat met schakelflippers.


Helaas reed deze oranje Lambo niet mee.


Wel nog even kunnen plaatsnemen voor de foto.


Wat een feest om deze Lamborghini te mogen rijden. Heel anders toch weer dan de Aston, nog krachtiger en bruter en door de bochten heen te sleuren. De automaat is ook wat lomper dan die van de Aston.


Om niet in dezelfde situatie als met de vorige auto te komen kies in deze keer voor de voorste Lambo in de rij. Maar nu blijft de achterste weer wat achter op de rest en gaan we ook met deze monsters niet helemaal voluit. Toch is in de bochten en bij het uitaccelereren goed te voelen waar deze wagens toe in staat zijn.

Eerder heb ik al eens een Diablo mogen rijden en dat is zoals verwacht niet te vergelijken. Waar de handgeschakelde Diablo een echt sportwagen is zonder rem- of stuurbekrachtiging en met een loodzware koppeling, is de Gallardo bijna een luxe wagen waar alles zeer soepel loopt.

Wat wel weer vergelijkbaar met de Diablo is zijn de Formule wagens. Heel speciaal om daar eens mee over het circuit te mogen. Het instappen is al meteen een uitdaging en niet voor iedereen weggelegd. De langere of zwaardere deelnemers krijgen dan ook een alternatief aangeboden in de vorm van een race-mini.


De pedalen voor koppeling, rem en gas zitten zeer dicht bij elkaar in de punt van de cabine. Schakelen kan met een mini pookje rechts. Het sturen is zeer direct, zoals bij een kart. Er zijn 4 versnellingen, geen vrij of achteruit. Verder zijn er geen meters voor de snelheid of toeren. Rijden gaat op gevoel.


Instappen lijkt veel op de manier van plaatsnemen in een kano.
Optrekken in 1 is ook wennen: motor op toeren brengen, langzaam de koppeling laten opkomen en dan gas bijgeven. Als je eenmaal rijdt dan gaat het makkelijk. Ook hier weer rustig vertrekken totdat iedereen weg is en dan gaan we snelheid maken. Omdat de wagen zo licht is reageert het allemaal heel erg direct. Wanneer je van twee naar drie schakelt en weer gas geeft stuift de wagen weer vooruit. Met een beetje goede wil voel je hem wegtrekken in de bochten. Machtig spul dit.

We blijven nog even op het circuit want het volgende onderdeel is meerijden met een Ford Mustang. Meerijden? Niet zelf sturen? Nee, want het parcours zal niet rechtuit worden genomen maar voornamelijk zijwaards driftend.


De Ford Mustang staat nog even af te koelen. De motoren leveren niet overdreven veel vermogen, zo'n 320 pk. Omdat dit voor het overdreven driften niet ideaal is zijn de wagen uitgerust met een waterinstallatie die onderweg de banden nat houdt. Dit spaart de banden ook aanzienlijk. Op deze manier gaan die zo'n 70 ronden mee. Zonder water zou dit 3 of 4 ronden zijn.


Wat deze mannen met de Mustang kunnen is geweldig. Met volle snelheid komt Olaf op de S-bocht aangereden, schakelt vlot 2 versnellingen terug, stuurt in en trekt de handrem aan. Het hele circuit wordt zo zijwaards afgelegd. Dansen met de auto noemt Olaf het en hij heeft gelijk. Erg leuk om meegemaakt te hebben.


Terug bij het restaurant gaan we een wedstrijdje slalom doen met Suzuki Swiftjes. We rijden per twee tegen elkaar in tegengestelde richting. De tijden worden voor beiden opgenomen. Ik zet met 13,87 seconden de tweede tijd van groep B neer.


Daarna volgt een kleine cursus 180 graden slippend inparkeren met een Renault Clio. Iedereen doet 3 pogingen om met 50 km/h aan te rijden, links in te sturen en dan in één handeling een zwaai naar rechts te maken, handrem aan te trekken en de koppeling in te trappen. Als de auto achterstevoren staat is het zaak het stuur weer recht te krijgen. Het is niet gemakkelijk maar wel leuk om te proberen.


Weer een heel andere tak van sport: 4x4 rijden met een Suzuki Jimny in de duinen. Er is een geinig parcourtje uitgezet door het zand. Het begint met een kleine helling omhoog over een paar balken met daarachter een vrij steile afdaling.


De kunst is dus om direct het gas los te laten en de jeep op de motor te laten remmen naar beneden. Dit blijkt ook prima in de tweede versnelling (met close gearing aan) te kunnen. Verderop in de baan zijn ongelijke hobbels en een bruggetje aangebracht. De ene deelnemer moet dus buiten de wagen aanwijzingen aan de ander geven.
Als laatste moet achteruit naar een bal op een pilon worden gereden. De bedoeling is om zo dicht mogelijk bij de bal tot stilstand te komen. De moeilijkheid is natuurlijk dat de bal vanaf anderhalve meter al niet meer te zien is.

Voor de een-na-laatste keer gaan we naar het circuit. Deze keer staan er BMW 130i cup-lookalikes voor ons klaar. Geen extreem geweld vergeleken met de eerdere Aston's en Lamborghini's maar toch leuke wagentjes, vooral omdat de wegligging optimaal is en deze auto's voor ons een normale 6-versnellingsbak hebben.


Met de BMW's boenderen we nog een aantal rondjes het circuit over.

Dan is het programma eigenlijk afgelopen maar mogen we nog met de eigen auto het circuit over. De meeste deelnemers doen hier niet aan mee maar natuurlijk willen Hellen en ik dat graag met de Coupe meemaken.


De Coupe valt qua kleur en uitlaatgeluid aardig op :) Op de baan doet ie het nog best aardig. Voor het eerst eigenlijk dat we de auto op deze manier door de bochten heen trekken en ik moet zeggen dat het gedrag van de Coupe hier helemaal niet gek is. Zeker de moeite waard om uitgeprobeerd te hebben.
Tot slot nog een paar foto's van de Coupe op het circuit terrein.