TusenFryd

12-09-2010
Het zou zondag de mooiste dag van het weekend worden dus besloten we deze dag Tusenfryd te bezoeken. Met de Oslopas is de busreis vanuit het centrum van de stad rechtstreeks naar het park in Venterbro inbegrepen. Toegangskaarten hebben we online al aangeschaft voor het luttele bedrag van 53 euro per persoon (Noorwegen is niet het goedkoopste land van Europa). De bus komt ruimschoots voor openingstijd bij het park aan. Tusenfryd is tegen de berg aangebouwd en dus is het nog een aardige klim naar de ingang. Eenmaal daar blijkt er een gezonde hoeveelheid auto's op de parkeerplaats aangekomen en er verzamelt zich een gezellige meute op het plein. Wanneer de poort opengaat valt het aanwezige publiek als los zand uit elkaar en de hele ochtend is het overal erg rustig in het park.


Direct achter de ingang treffen we, naast een indrukwekkend stuk track van Speed Monster (#692), een roltrap die ons gedeeltelijk de steile bergwand op helpt. Hoewel het niet de eerste keer is dat ik roltrappen in een attractiepark aantref staan we toch wel even vreemd te kijken.


Het is in de ochtend nog flink bewolkt maar gelukkig blijft het droog. We slaan bij binnenkomst rechtsaf, slaan de Vekoma looper even over en steken direct door naar Speed Monster. De baan is nog niet open maar we zijn een van de eersten dus wachten we een minuut of 10. Twee testritten blijkt voldoende en we mogen aanschuiven.


Voor de eerste rit kiezen we voor front-seat. We moeten twee ritten voor laten gaan en dan is het onze beurt. De lancering van 0 tot 90 in 2.2 seconden is zeer indrukwekkend en uitermate soepel. Dit blijkt uiteindelijk voor de hele rit te gelden, wat een fijne achtbaan is dit. Ook Hellen, die normaal niet dol is op inversies, is meteen enthousiast en we gaan onmiddelijk voor een tweede ritje.


De tweede keer zitten we bijna achterin en ook daar is het nog steeds een heerlijk gevoel. Vooral de eerste (zogenaamde Norwegian) loop is erg leuk.


Voor de terugkeer naar het station worden nog twee kurketrekkers doorlopen.


Speed Monster ligt aan een uiteinde van het park en dus moeten we een stukje terug lopen in de richting van Loopen (#693). Daarbij komen we langs de nieuwste attractie van het park: Nightmare. Zoals de naam doet vermoeden betreft dit een spookhuis en wel van het type met 3D film, zoals ook bijvoorbeeld Curse of DarKastle in Busch Gardens. Helaas is de attractie nog zo nieuw dat dit meteen de enige is in het park waar een serieuze wachtrij voor staat. Achteraf zonde want het moet erg mooi zijn van binnen.


Dan Loopen, de Vekoma looping coaster met één loop en één kurketrekker. Nu zijn er Vekoma's in twee smaken: de 'best wel ruw maar toch wel leuk' en de 'pijnlijk en niet meer prettig' types. Helaas valt Loopen in de tweede categorie.


Wel een fotogenieke baan maar één rondje was meer dan genoeg.


Zoals gezegd ligt Tusenfryd tegen de berg aan gebouwd en dus loop je de hele tijd omhoog of omlaag. We wandelen eerst maar helemaal naar boven. Ondertussen breekt het zonnetje goed door en wordt het aangenaam warm.


Op het volgende plateau vinden we een aantal kinderattracties waaronder deze vliegtuigmolen. Het ziet er overal vrolijk gekleurd en goed verzorgt uit.


Dan SpinSpider, een gyro swing van formaat. De toch al behoorlijk lange arm zwaait royaal boven horizontaal uit en bereikt indrukwekkende hoogtes. In de rit voor mij is dit voor één van de inzittenden net iets teveel en dus moet de attractie even een schoonmaakbeurt ondergaan en wordt de betreffende persoon weer een beetje opgelapt. Het blijkt inderdaad een behoorlijk intense rit maar gelukkig blijft het deze keer droog.


Eenmaal bovenaan in het park komen we uit op een groot plein met een hamburger en friettent, space shot en nog een aantal attracties. Nu blijkt dit vandaag ook de verzamelplaats voor een aantal kinder muziekcorpsen en twirlgroepjes. Het plein loopt dan ook binnen 10 minuten helemaal vol. Sommige kinderen doen erg hun best. Anderen staan erbij alsof ze liever achter de Nintendo zitten. Met alle aandacht voor de optredens is het gemakkelijk even een ritje doen in Dragon (#694), de Zamperla powered coaster.


Er valt van deze baan niet veel te zeggen, het is een powered baantje zoals alle andere.


Na de lunch, bestaande uit een prima burger, kipnuggets en frietjes (voor ongeveer 25 euro), komen we aan de andere kant van het plein de eerder genoemde Space Shot tegen.


En even verderop deze polyp / octopus.


Wild West thematisatie doet het goed in ieder attractiepark. Hier hebben ze toch wel erg hun best gedaan er iets moois van te maken. Morgan Kane City biedt een aantal betaalattracties een shops en is meer dan alleen een setje houten voorgevels met kale bouwketen erachter. Hier is de aankleding rondom de gebouwen en is zowel de binnen als buitenkant aangepakt.
Speciale vermelding behoeft toch wel Dvergbanen (#695), ofwel Den Aller Minste. Volgens het bordje bij de baan is dit de allerkleinste achtbaan ter wereld. Niet alleen de baan zelf is klein, het treintje bestaat ook maar uit 4 coaches die in theorie ieder plaats bieden aan 3 kindertjes of één volwassene met 2 kleintjes. Twee grote mensen in één coach mag niet en dus nemen we met z'n tweeën de halve trein in beslag.


Wel een vrolijk baantje hoor.


Ondertussen horen we de houten achtbaan al een tijdje donderen. Thundercoaster (#696) is één van de drie houten banen door Vekoma gebouwd (de andere twee natuurlijk Robin Hood en Loup Garou/Weerwolf). Hout is populair in Noorwegen en we treffen dan ook een redelijke wachtrij. Een minuut of 20 tot 30 is het aanschuiven. Op deze foto de first drop.


Thundercoaster valt niet tegen. Uiteraard passen we de 'niet boven de wielen gaan zitten' regel toe en zo blijkt deze woodie een hele prettige en afwisselende achtbaan. Bij het uitstappen ziet de wachtrij er een stukje korter uit dus ga ik nog een tweede rit proberen.


Deze keer achterin. Hier is de baan nog een stukje wilder en levert hier en daar een fijne dot airtime. Leuk!


Helemaal onderaan in het park vinden we tenslotte nog SuperSplash (#697), de eerste Mack Watercoaster van dit type uit 2003. De splash is erg nat, maar dan alleen voor de (niet oplettende) omstanders buiten de boot. Binnen houden we het zo goed als droog.


Het is niet eenvoudig om een dergelijke baan een beetje leuk aan te kleden maar er is in ieder geval wel een poging gedaan. Naast het Loch Ness monster in het meer duikt de boot na de grote drop de grond in en komt vlak voor de plons weer boven.
Voordat we het park aan het einde van de dag verlaten moet toch nog even Speed Monster opnieuw bezocht worden. De lancering blijft prachtig en de rit lijkt alweer een stuk sneller dan in de ochtend.


Tusenfryd biedt een mooie mix van een aantal aantrekkelijke coasters, een paar prima thrillrides en een reeks kinderattracties. De ligging tegen de berg is natuurlijk een mooie bonus. De toegang is voor onze begrippen absurd duur maar in verhouding met een biertje bij het Hard Rock Cafe (van 11,50) zal het wel kloppen. Voor ons in ieder geval zeker de moeite waard geweest.