Six Flags Great America

14-07-2008
Deze maandag is het de beurt aan één van de grootste parken van de Six Flags groep: Six Flags Great America. Het is weer een strakblauwe hemel en dus 's morgens vroeg alweer goed warm. Je zou denken dat het in deze noordelijke staten wat koeler zou zijn maar niets van dat al. Als season pass houder mogen we de auto op de front-lot parking neerzetten, erg netjes van Six Flags.

Voor een doordeweekse dag is het best druk in het park. Om niet te zeggen afgeladen vol. Binnen no-time staat er bij Superman - Ultimate Flight, de B&M Flying coaster, een wachtrij van een uur. Gelukkig hadden we vooraf al bedacht om een Flashpass aan te schaffen, een elektronisch apparaatje waarmee je ook buiten de normale wachtrij kunt wachten tot je aan de beurt bent. Met de standaad Flashpass duurt het wachten in principe net zolang als in de normale rij (maar kun je ondertussen dus iets anders doen). Wij nemen de gold versie waarmee de wachttijd ook nog eens tot zo'n 25% gereduceerd wordt. Van tevoren kun je per attractie waarvoor de Flashpass geldt zien hoelang het wachten gaat duren, meestal zo'n 10 tot 15 minuten. Het verkrijgen van het apparaatje duurt wel eventjes maar die tijd winnen we heel snel terug.

Als eerste proberen Stephanie en ik de Flashpass uit bij eerder genoemde Superman - Ultimate Flight (#520). Na 10 minten mogen we via de speciale ingang naar binnen en kunnen direct bij een poortje aansluiten. De volgende rit is dus voor ons. De rit in zo'n flying blijft toch wel heel bijzonder wanneer je voorover gekanteld wordt, liggende de lifthill opgaat en dan ruggelings door een omgekeerde looping wordt gehaald. Sommigen vinden dit een vervelend of zelfs pijnlijk gevoel maar ik vind het erg gaaf. Stephanie is meteen fan en gaat met Birgit nog een keer.

The Dark Knight (#521) is de nieuwste achtbaan in dit park, een indoor achtbaan in het thema van de nieuwe Batman film. De voorshow bestaat uit een filmpje van een persconferentie van de burgemeester van Gotham City welke ruw onderbroken wordt door The Joker. Met wat lichteffecten erbij is dit best een aardig begin. We worden naar de treinen geleid en The Dark Knight blijkt een tamelijk standaard wild mouse achtbaan te zijn. Alleen dan indoor en met schermen naast de baan waar bewegende beelden op worden geprojecteerd. Als achtbaanliefhebber dus niet veel nieuws maar het geeft wel aan hoe een muis ook eens op een andere manier kan worden gebracht.

De volgende achtbaan is weer een B&M baan, deze keer Stand-Up. Iron Wolf (#522) is de allereerste baan die B&M heeft afgeleverd en dus wel iets bijzonders. Het is voor Stephanie de eerste keer dat ze een Stand-Up coaster tegenkomt. Nu blijkt Iron Wolf niet bepaald de meest soepele baan die ze hebben gemaakt. Het kan de ouderdom zijn of misschien hadden de heren het nog niet helemaal onder de knie maar bij deze baan komt het hoofd een aantal keren onzacht met de schouderbeugels in aanraking. Jammer want de baan ziet er verder goed uit.

Nog een apart soort achtbaan: Vertical Velocity (of kortweg V2) is een Intamin launched shuttle coaster, door ons ook wel wokkel-achtbaan genoemd. Aan de ene kant zit een arm die gekronkeld omhoog gaat en aan de andere kant een rechte. Je wordt eerst de wokkel-kant in gelanceerd en daarna achteruit in de andere. Dat gaat zo enkele keren heen en weer. Klinkt niet erg spannend misschien maar het is een zeer leuke ervaring en ik doe 'm daarna met Birgit nog een tweede keer. De achterste plaatsen blijf ik toch het leukste vinden.

Ook dit Six Flags park heeft een Batman The Ride (#524) coaster, de zoveelste van de trip. Ze zijn eigenlijk allemaal hetzelfde dus weinig nieuws te vertellen hier.

Wel uniek is de houten racing coaster van Intamin. American Eagle - Blue (#525) rijdt met een blauwe en American Eagle - Red (#526) met een rode trein die tegen elkaar 'racen'. De baan is een typische out-and-back stijl woodie met een soort helix als keerpunt en nog een extra rondje aan het einde. Het schudt en rammelt wel een beetje zoals het een wat oudere woodie betaamt maar niet in vervelende zin. Het lukt de operators alleen niet altijd om beide treinen tegelijk te laten vertrekken waarmee dan in één keer het hele racing effect weg is. Voor American Eagle kunnen we niet van de Flashpass gebruik maken dus moeten we gewoon in de rij maar gelukkig staat hier niet erg veel volk. Het is dan ook best een eind lopen naar het station :)

Het park kent ook een looping coaster van Arrow Dynamics, doorgaans niet de meest trilvrije achtbanen. Demon (#527) blijkt erg mee te vallen en is best een leuk tussendoortje. Er zitten twee vertikale loopings in en een kurketrekker. Er is zelfs wat aankleding in de vorm van rotsen en een tunneltje bij.

We zien op de kaart dat ook dit Six Flags park een Panda restaurant heeft en omdat dat de vorige keer goed was bevallen gaan we daar ook vandaag ons middagmaal halen. Het menu blijkt per Panda verschillend want hier bieden ze weer net iets andere combinaties aan. Wel weer erg lekker en voor zo'n $8 een hele bak vol chinees voer.

Verder met de coasters. We zien al een hele tijd een oranje reus door het park slingeren. Dit is Raging Bull (#528), een B&M hyper coaster van ruim 60 meter hoog en een drop van zelfs 63 meter door een tunneltje. Raging Bull is weer eens een heerlijk soepele baan voorzien van een boel airtime op alle heuvels en lekker bochtenwerk tussendoor. Achterin is de airtime nog een stuk meer te beleven. Wat mij betreft is dit de topper van het park en ook Hellen vind 'm erg leuk.

Er is ook nog meer hout. Viper (#529) is een woodie van PTC uit 1995 en ziet er imposant uit. Ook hier moeten we het zonder Flashpass stellen maar de rij valt mee. De layout van de baan heeft veel weg van die van Bandit in Moviepark maar dan vele malen soepeler en prettiger. Echt een leuke houten achtbaan en niet te wild.

Dan is er ook nog een oudje van Schwarzkopf. Whizzer (#530) stamt uit 1976 en heeft naast de opvallende treinen ook een merkwaardig ritverloop. Via een spiraalvormige lifthill worden we naar boven getransporteerd. Daarna volgt een 'drop' langs een lang stuk rechtdoorgaande track zonder curves. Meteen daarna komt een abrupte bocht en na enige tijd weer een lifthill en een spiraal naar beneden. In de treinen is alleen een gordel en gaan beugel. Whizzer blijkt nog een vrij unieke baan te zijn: er is nog één andere exemplaar te vinden en die staat in een park in Colombia, waar het de enige achtbaan is.

Spacely's Sprocket Rockets Spacely's Sprocket Rockets (#531) is een standaard Vekoma family coaster en het duurt hier nog een beste tijd voordat ik hiervoor aan de beurt ben. Leuk gethematiseerd in Jetsons stijl. Qua rit stelt het niet veel voor. Ragin' Cajun (#532) is een Zamperla spinning coaster en deze baan is zeer zeer populair. De hele dag is de wachtrij hier maximaal gevuld en de Flashpass helpt niet. Uiteindelijk toch maar in de rij gestaan en na 40 minuten kan ik met twee andere mensen mee. We presteren het weer om de kar als een dolle te laten draaien, tot grote hilariteit van mijn mede-passagiers.

Dit Six Flags park valt me in verhouding tot vele andere parken van de keten heel erg mee. Het is er netjes, schoon, redelijk gemotiveerd personeel, alle attracties draaien, meerdere treinen op de baan (bij Raging Bull wordt met drie treinen gereden), prima eten en afwisselende attracties. Minpunten zijn alleen dat de muziek overal zo schreeuwerig aanwezig is en dat de medewerkers bij de spelletjes daar nog eens overheen proberen te brullen. Zonder Flashpass hadden we nooit alles kunnen doen maar aan de drukte kan het park op zich niets doen natuurlijk.

Na het park rijden we door naar Benton Harbor in Michigan om morgen alvast een eind op weg te zijn voor Michigan's Adventure.


De ingang van Six Flags Great America.


Superman Ultimate Flight is al snel een druk bezochte achtbaan.


Zo ziet de baan er vanaf de parking uit.


De trein nog in de zit positie.


First drop van Superman, where the fun part begins.


De nieuwste aanwinst van het park: The Dark Knight coaster.


Wel aparte treinen op deze verder nogal standaard muis.


Veel vrolijke kleuren bij alle attracties. Six Flags komt hier goed uit de verf.


Iron Wolf. De allereerste B&M achtbaan en meteen Stand-Up.
We lachen wel, maar echt prettig is de rit niet.


We lopen Scooby Doo tegen het lijf. Foto natuurlijk.


V2. Ik vind deze wokkel-achtbanen erg tof.


Recht achteruit de rechte arm in.


En de andere arm.


Batman.


Deze versie is niet anders dan de meeste anderen van dit type.


Wel veel mogelijkheden om deze baan te fotograferen in dit park.


Een groot plein vlakbij American Eagle. Ziet er mooi uit zo.


American Eagle zelf. Het racing effect is leuk maar dan moeten ze wel beide treinen tegelijk laten vertrekken.


Witte woodies ogen altijd wel stoer.


Als je bent vergeten in welk land je bent helpen dit soort gekleurde attracties heel goed.


Demon is geen slechte looping achtbaan.


Going up.


De eerste looping van Demon.


Raging Bull is absoluut de prettigste baan van dit Six Flags park.


Fijn bochtenwerk.


Viper is een houten achtbaan met de layout van Bandit (eigenlijk van Cyclone in Coney Island) maar dan wél leuk.


First drop.


Welcome back riders, how was your ride?


Whizzer is een uniek geval. Erg leuk eens gedaan te hebben.
Spiraallift.


De treinen zijn al direct een apart gezicht.


Spacely's Sprocket Rockets. Een Vekoma familycoaster mét thematisatie.


Leuke trein ook wel.


Ragin' Cajun dus.


Deze versie kan behoorlijk spinnen.