WonderWorks Orlando

24-08-2005
Halverwege de trip hadden we een tweede 'vrije' dag gepland en we hebben dan ook aardig uitgeslapen. Behalve attractieparken heeft Orlando nog veel meer vermaak te bieden. Zo zijn er minigolf banen, windtunnels om te skydiven, thema-diner shows en een aantal doe-musea. Vandaag zijn we bij Wonderworks terecht gekomen: een plaats waar allerlei semi-wetenschappelijke zaken worden gedemonstreerd. Het gebouw zelf ziet er al interessant uit.


Er zijn verschillende grote ruimtes met per ruimte attracties die min of meer bij elkaar horen. De eerste ruimte heeft te maken met natuurverschijnselen. Zo kunnen we een aardbeving meemaken, wordt met zwaartekracht gespeeld en komen we in een mini-orkaan terecht. Wel met een brilletje op natuurlijk, er zou iets in je oog kunnen waaien. Er staat inderdaad een stevige bries in de windtunnel, hoewel de wind slechts zo'n 100 km/u gaat. Een volwassen orkaan doet wel 250 km/u.


De eerste ruimte is 'thumbs up' :o)


Ruimte twee heeft te maken met sport en spel. In een flinke muur met uitstekende pennetjes kun je je silhouet achterlaten. Altijd leuk. Welke bekende themeparkers staan hier in de muur afgedrukt?
Met grote hoepels kun je tunnels van zeepsop maken. Er is een spel waarbij je voor een blauwe wand staat en in een voetbalspel voor keeper moet spelen.

Wat het ook erg goed doet zijn truukjes om de hersenen om de tuin te leiden, zoals iets natekenen in spiegelbeeld. Of spelletjes om je reactietijd te meten.

Er is ook een spijkerbed waarbij je eerst op een plexiglas plaat ligt waarna je door de spijkers omhoog wordt getild. De spijkers zijn echt goed scherp en de belevenis is niet geheel pijnloos. Maar wel spannend natuurlijk.


In de Control Room is het thema space en thrills. De attractie die het meest in het oog springt is Wonder Coaster: een achtbaan simulator waarbij je zelf vooraf het parcours samenstelt. De capsule gaat alle richtingen op en maakt heuse loops.
Verder zijn er twee F18 vluchtsimulatoren, een space shuttle landings simulator en een model van de Mercury capsule op ware grootte. Wanneer je 10 minuten op je rug in de capsule ligt krijg je wel respect voor de eerste astronauten die daar dagen in doorbrachten.

Old Town

24-08-2005
Na Wonderworks nemen we nog een kijkje bij Old Town, een soort permanente kermis een paar mijl van het hotel in dezelfde straat. Hier blijkt in de middag nog erg weinig te beleven, de meeste grote attracties zijn nog gesloten. We nemen alvast een kijkje in wat winkels en besluiten om er tegen de avond met Stephanie en Birgit terug te komen.


Old Town blijkt veel weg te hebben van een Engelse kustplaats waar ook vaak attracties aan een pier staan. Ook hier werken alle attracties met tickets. Een ticket kost een dollar en een beetje achtbaan (er is er eigenlijk maar eentje) kost al 5 tickets. Gelukkig zijn er coupons waarmee je de tweede persoon gratis meekan. Op die manier blijft het nog een beetje leuk.
Er is zelfs een speciaal couponnenboekje van Old Town, af te halen in een van de winkels alhier. In het boekje zitten ook kortingsbonnen voor de diverse winkeltjes. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de 10 tot 15% korting.

De grootste attractie van Old Town is ongetwijfeld de Sky Coaster. Wat heet, het is de hoogste Sky Coaster in de wereld. In een harnasje hang je tussen twee palen en wordt je vervolgens langs een derde paal 300 foot (ongeveer 90 meter) omhoog gehezen. Dan mag je zelf losloppelen en val je dus het hele eind naar beneden en zwaai je tussen de eerste palen door. Voor Hellen was dit een rit waar ze al heel lang naar heeft uitgekeken. Zelf was ik nog niet zeker of ik wel wilde gaan maar uiteindelijk hebben we het samen gedaan.


Iets minder spectaculair maar wel ook heel leuk om te doen is G-Force. Twee racewagens staan opgesteld om een start van een dragrace na te bootsen. Van 0 tot 165 km/u in 2 seconden, een aardige duw in je rug. Het werkt stiekum op luchtdruk maar de start komt overeen met de start van een dragracewagen met een 3750 pk motor. Remmen en sturen is niet nodig, het enige waar het om draait is het gaspedaal indrukken zodra het licht op groen springt. Stephanie flikt het in 0.09 seconden. Daar kan ik met mijn 0.14 seconden natuurlijk niet tegenop.
Dan wacht er nog een laatste spectakel: the Slingshot. Slingshot is een catapult achtige attractie, een omgekeerde bungy jump. Aan twee palen van 85 meter hoog zit een bakje met elastieken bevestigd. Stephanie en ik nemen plaats in het bakje, het elastiek wordt opgespannen en de stoeltjes schieten 120 meter hoog als de boel wordt losgelaten. Een prachtig uitzicht is het tussen de salto's door. Ook slingshot is de moeite waard.


De laatste drie attracties werken overigens helaas niet met tickets en anders hadden we een heel rolletje nodig gehad. Maar dan heb je behalve een eenmalige (?) ervaring ook een T-shirt en een video opname erbij.

Morgen wel weer een pretpark en wel eentje waar we al lang naar hebben uitgekeken: Disney's Magic Kindom is het hoofdpark van Disney.