Chessington World of Adventures

12-06-2004
Met een collega Emanuel (roadkill als ie hier is) had ik het idee opgevat om in juni een ronde door Engeland te gaan doen. Er zijn immers zoveel mooie pretparken waar we goede dingen van hadden gehoord en gezien, dat moesten we maar eens zelf gaan bekijken.

Dus na wat puzzelen en een route uitstippelen was het er dan toch van gekomen. Zaterdag 12 juni was het dus vroeg uit de veren. De reis begon al goed omdat er bij het treinstation nog geen kaartverkoop open was en de automaat niet van chipknippen hield. Dan maar gewoon in de trein naar Schiphol gaan zitten en zien wat er gebeurt. Wat gebeurde was dat een vriendelijke controleur mijn verhaal aanhoorde en mij een kaartje zonder toeslag verkocht en dat was dat. Er zijn nog goeie mensen in de wereld.

Eenmaal op Schiphol stond Emanuel al op me te wachten. Inchecken ging vlot en zo waren we dan na uurtje vliegen op Gatwick Airport (vlakbij Londen) en niet veel later in de huurauto op weg naar het eerste park. Links rijden met het stuur aan de rechterkant is even wennen maar valt eigenlijk heel erg mee. Zo kwamen we dan al mooi op tijd bij Chessington World of Adventures aan.

Zelf had ik van te voren een abonnement van Heidepark gekocht maar Emanuel moet nog een Tussauds pas laten maken, omdat we ook nog naar Thorpe Park en Alton Towers zouden gaan. Dat ging erg snel, even werd de webcam voor het glas gehouden en zo stond er vijf minuten en 70 pond later een prachtige tegenlicht foto op het pasje.Chessington maakt, net als de beide andere Tussauds parken, een nette gestructureerde indruk. Alles staat op z'n plaats zeg maar. Veel theming bij de attracties en sommige gebieden zijn knap in elkaar gezet. Er is een fastpass systeem dat prima werkt en het personeel is vriendelijk. Een deel van het park gaat echter pas vanaf 12 uur open en daarom lopen we al snel tegen Dragons Fury aan.

Dragons Fury ligt in het in 2004 nieuw gebouwde Land of the Dragons gedeelte. De baan ziet er erg leuk uit, al is het grootste deel niet direct zichtbaar als je aan komt lopen. Dat is voor de eerste rit wel zo leuk. Wel heeft de baan nog regelmatig storing. We hebben 'm zeker drie keer stilgelegd gezien.

Even verderop begint Beanoland, een heel mooi gethemed gedeelte voor de kids. Er staat een aantal kleine attracties voor de kinderen en een ballenbak, maar ook de botsautos, zweefmolen en een serie winkeltjes.In het chinese deel vinden we o.a. een prachtige logflume. De rit is op zich niet zo vreselijk spannend en ook niet bijzonder nat. Maar met een tweetal drops, een tunnel en veel theming is hij zeker de moeite waard.

Wat je niet veel tegenkomt is een robotwars attractie. Twee deelnemers kunnen ieder een robot besturen en elkaar te lijf gaan. Er zit een schep voorop om de ander op te lepelen. Verder kun je punten scroren door een stilstaand doel te raken. Het bleek al erg lastig om de robot een beetje in de goede richting te krijgen, laat staan om elkaar lastig te vallen. Maar wel leuk verzonnen.

Ook zeker de moeite waard is Tomb Blaster, een interactieve darkride in Egypte stijl. Zoals bij Challenge of Tuthankamon in SFB is het de bedoeling zoveel mogelijk groene lampjes te schieten. Alleen zitten hier alle deelnemers in een lange trein die door de fraai opgezette scenes rijdt. Bij een aantal van die scenes blijft de trein een tijdje stilstaan.In het Transsylvanie deel vinden we Vampire (#135), een van de twee suspended coasters die we kennen in Europa, de andere is Air Race in Bobbejaanland. De banen zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Om te beginnen zit je bij Vampire niet in een bakje maar 'open' zoals ook in El Condor bijvoorbeeld. De baan is ook veel interessanter en gaat stukken sneller, waardoor je op plaatsen erg ver naar buiten zwaait. Er zijn 2 lifthills. Vampire is ook redelijk soepel en gewoon echt een leuke rit. Het station is binnen, waar een fraaie dracula sfeer is geschapen met licht en geluid.Professor Burp's Bubbleworks is een darkride met een hoog Carnaval Festival gehalte. Het melodietje zit al ruimschoots voordat je instapt vast in je hoofd. In een rond bootje maak je vervolgens een tour door de frisdrankfabriek. Een fabriek waar Willy Wonka jalours op zou zijn. De scenes zien er soms wat goedkoop uit maar zitten barstensvol humor.

Verder is er nog Rattlesnake (#131), een wild mouse waar niet zoveel over te vertellen is. Als ik me goed herinner is de layout identiek aan die van Flying Dutchman in SFH, en net zo ruw.Er zijn nog vele kleinere attracties waaronder een Top Spin, Vintage Cars, een schommelship en een powered achtbaantje. Safari Skyway is een kleine monorail die over de diertuin van Chessinton voert.

Chessington is zeker de moeite van een bezoek waard. Vergeleken met Thorpe vindt je hier echter vrij weinig thrills.

Aan het einde van deze eerste dag zochten we onze bed and breakfast op in Walton-on-Thames, een goede tip van Bernard (Jack the Coaster Ripper). Voor zondag stond Thorpe Park op de agenda.