Phantasialand

30-04-2002
De reis richting Phantasialand vanuit Hassloch was wel weer speciaal want er was een granaat gevonden in een dorp langs de snelweg en dus was de weg in beide richtingen afgezet. Maar uiteindelijk zijn we dan toch (weer eens te laat) in het Etap Hotel in Dueren beland.

De volgende ochtend dan weer met regenachtig weer naar het park gereden. Het was duidelijk koninginnedag want er waren heel veel nederlanders het land ontvlucht en naar Phantasia getrokken. Meer dan de helft van de wagens hier hadden een nederlands kenteken. Maar het was niet overdreven druk in het park.

Het park kom je binnen bij Altes Berlin:Iets verderop kom je diverse entertainers tegen, allemaal erg vriendelijk en geduldig.Als je de map van Phantasialand bekijkt krijg je direct de neiging de bladzijde om te slaan. Net alsof er nog iets naast hoort, misschien heeft dit met de brand te maken. Ik ken het park niet zoals het er voorheen uitzag. Het lijkt op de kaart ook heel klein maar dat valt best mee, het is gewoon heel compact opgezet.

We begonnen met Piraten in 3D (4D eigenlijk) en die moet je zeker een keer gedaan hebben. De film is erg leuk (helaas wel in het Duits) en het 3D effect is behoorlijk goed. Ik ga niet alle effecten verklappen maar er zit een goede dosis humor in. Echt een aanrader.Het gebouw van de Galaxy Race For Atlantis ziet er indrukwekkend en futuristisch uit. Geen idee waar we in terecht komen, we stappen op goed geluk binnen. Een stukje voorshow en een heel grappig filmpje wat wel en niet te doen geven al een indruk wat er te wachten staat. Het blijkt een motion ride of simulator of hoe heet zoiets. De film wordt in de koepel geprojecteerd en er staan een hele rits karretjes naast elkaar.De ride is behoorlijk heftig om niet te zeggen ruw. Maar de film erbij is indrukwekkend en het geheel geeft een indruk of je er echt midden in zit. Doen dus.

Dan komen we al uit bij Wuze Town. Al veel over gehoord maar nu mogen we het dan eens in het echt aanschouwen. Aan de buitenkant ziet het er al geweldig uit:

Ook aan de binnenkant kun je foto's blijven maken. In de centrale hal kun je niet om de Tittle Tattle Tree heen.Ondertussen zoeven Winja's Fear (#44) en Winja's Force (#43) al links en rechts om ons heen. Ik weet niet welke track bij welke baan hoort maar eenmaal door de wachtrij heen (er stond een redelijk lange rij) blijkt dat de Fear kant storing heeft dus worden beurteling mensen uit de ene en de andere rij gehaald. Wel een nette oplossing.
We doen dus Winja's Force, een hele aparte baan, leuk met die spinning cars en donkere gedeeltes.

Volgende halte is Temple of the Night Hawk Crazy Bats (#45), de indoor coaster. Het station is leuk aangekleed, de rit zelf is best lang, met drie lifthills en originele layout maar er is vrij weinig te zien. Het is hier trouwens erg rustig, de trein is lang niet vol en we doen 'm meteen maar een tweede keer. Eurosat en Vogelrok zijn leuker maar deze is ook wel de moeite waard.Hollywood Tour is een darkride met verschillende films in de hoofdrol. Het personeel is weer geheel in stijl gekleed. We gaan voorin zitten om wat leuke plaatjes te kunnen schieten.

Vervolgens lopen we een rondje om het meer, door een soort sprookjes gebied. Hierin staat ook Schloss Schreckenstein:Er worden vele sprookjes uitgebeeld, de een wat mooier dan de ander. Dit is de wolf en de zeven geitjes.

Zo komen we weer terug bij Wuze Town en Galaxy. Gondelbahn 1001 nacht lijkt een kort rondje over de Walzertraum bootje maar blijkt ook nog een heel traject binnen te bevatten, en dat ziet er best grappig uit. Walzertraum zelf hebben we ook nog gedaan maar da's toch wel heel erg tam uiteindelijk.

Tijd voor lunch. In het mexico gedeelte, vlakbij de Condor, is een prima eettent. We hadden alle vier iets anders genomen en het was allemaal erg smakelijk.

In Phantasia hebben ze een dubbele log flume, de tweede is er later bijgebouwd. Deze is wat korter dan de originele maar heeft hogere drops. Wij zijn in de langere variant gestapt.Show maken dat kunnen ze wel in de duitse parken, hier ook weer een erg mooie ijsshow. Als je ziet hoe weinig ruimte de schaatsers hebben en dan toch nog zulke sprongen kunnen maken en gewoon een leuke entertainende show kunnen neerzetten: echt klasse.

Een rondje met de monorail mocht ook niet ontbreken. Behalve een rondrit boven het hele park zijn er ook stukken te zien waar je anders niet kunt komen. De monorail voort ook door de River Quest waar nog met man en macht aan wordt gewerkt. Vanuit de monorail kun je de vorderingen goed volgen.Nog een dark ride: Silber Mine gaat rond in een aaneengesloten reeks van treintjes. De scenes zien er leuk uit, allemaal in Mexico stijl.

Niet te missen natuurlijk is Mystery Castle. Hier is al veel over geschreven dus ik ga er niet over uitwijden. Een erg leuke attractie, de figuren eromheen jagen je de stuipen op het lijf.

De laatste coaster in dit park is Colorado Adventure (#42). In zijn soort (Mine Train Coaster) een hele goede. Er zijn 3 lifthills, de track is behoorlijk lang er zitten stukken in het donker tussen en behoorlijke banking in sommige bochten. Net als in Europapark kom je de wildwaterbaan onderweg tegen.

Ook Phantasialand zit goed in de darkrides. In het hele park is overigens nergens echt thrill te ontdekken, behalve misschien Mystery Castle en de Winja's. Een beetje missen doen we dat wel, maar als familypark is het een hele goed. Geister Rikscha is ook weer zo'n darkride, ditmaal met oosters thema.

De Wild West Stuntshow hebben we ook nog bezocht, in een werkelijk enorm grote zaal. De show zelf is erg goed ingestudeerd maar de stunts zijn erg voorspelbaar. Er is een flinke scheut humor in het programma verwerkt, helaas niet mijn soort humor. Op zich wel een vermakelijk geheel maar niet echt stunts die je niet mag missen.

Bij het naar buiten lopen komen we Blaaskaak en Dnzzz nog tegen. We besluiten de andere Winja, de Fear, ook nog maar eens te doen dus lopen we weer richting Wuze Town. Fear vind ik een stukkie leuker dan Force eigenlijk. Dat de baan wat langer is maakt nog niet zoveel uit maar er zitten wat meer leuke elementen in de rit.


Dnzzz met een Wuze.

Leuk park dat Phantasialand, Wuze Town is echt een aanwinst, Mystery Castle een must. Wat mij betreft mag er wel wat aan thrillrides bijkomen maar als de River Quest klaar is ga ik toch ook weer eens een kijkje nemen.

Morgen: Bellewaerde.